Θεόδωρος Τρύφων: Καθοριστικός ο ρόλος των επενδύσεων της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας

Θεόδωρος Τρύφων: Καθοριστικός ο ρόλος των επενδύσεων της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας

Τον καθοριστικό ρόλο της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στην αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά και την υψηλή σημασία των επικείμενων επενδύσεων στον κλάδο του φαρμάκου για την αντιμετώπιση του covid-19, ανέπτυξε στο συνέδριο του Economist, ο πρόεδρος της ΠΕΦ, Θεόδωρος Τρύφων, ο οποίος σημείωσε και τον σημαντικό ρόλο των κονδυλίων του Ταμείου Aνάκαμψης στην κατεύθυνση αυτή. Πρόκειται για έναν «συνδυασμό», που όπως ο ίδιος σημείωσε θα προσφέρει τη δυνατότητα για την ανάπτυξη και τη διεύρυνση του έργου και του ρόλου της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας σε διεθνές επίπεδο, αλλά και γενικότερα στην Ελλάδα την προοπτική να καταστεί ένας κόμβος καινοτομίας την επόμενη πενταετία.

Ο κ. Τρύφων, αναφέρθηκε στην αποτελεσματική ανταπόκριση των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών στην κρίση της πανδημίας, επισημαίνοντας πως παρήγαγαν φάρμακα τα οποία δεν κάλυψαν μόνο τις ανάγκες τις ελληνικής αγοράς, αλλά εξήχθησαν για να αξιοποιηθούν από τουλάχιστον άλλες δέκα χώρες οι οποίες τα είχαν ανάγκη.

Μια δραστηριότητα, που όπως σημείωσε είναι σημαντική ιδιαίτερα καθώς ο κλάδος εξέρχεται από μία υπερδεκαετή περίοδο υποχρηματοδότησης, που τον άφησε πίσω σε καινοτομία και επενδύσεις. Στην περίοδο που ξεκινά ωστόσο, ο κλάδος, μέσα από σημαντικές επενδύσεις έχει αρχίσει να καλύπτει το χαμένο έδαφος και διαμορφώνει ισχυρές προοπτικές για να ενισχύσει την παρουσία και την ανταγωνιστικότητά του διεθνώς.

Την επόμενη τετραετία η οι φαρμακοβιομηχανίες στην Ελλάδα, σχεδιάζουν επενδύσεις που θα αγγίξουν τα 1,2 δισ. ευρώ αν συνυπολογιστούν και οι επενδύσεις που δρομολογούν οι πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας. Οι επενδύσεις αυτές αφορούν τόσο στην παραγωγή όσο και στην έρευνα, δημιουργώντας σημαντικές υποδομές έως το 2025.

Ανάμεσά τους η δημιουργία 12 νέων εργοστασίων, που θα ανεβάσουν τον σημερινό αριθμό τους σε 52, η προσθήκη 29 νέων μονάδων παραγωγής (με τον συνολικό αριθμό τους να φτάνει τις 100, το 2025), η ανάπτυξη 52 νέων γραμμών παραγωγής και η υλοποίηση 17 νέων ερευνητικών κέντρων/τμημάτων. Στη χώρα μας έως το 2025 ο αριθμός των ερευνητικών κέντρων/τμημάτων θα έχει φθάσει τα 40.

Ο πρόεδρος της ΠΕΦ, αναφέρθηκε και στην ανταπόκριση της ευρωπαϊκής φαρμακοβιομηχανίας στην κρίση της πανδημίας, επισημαίνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση Παραγωγών Φαρμάκου συντόνισε περισσότερους από 40 κατασκευαστές για να καλύψει την αυξημένη ζήτηση, διασφαλίζοντας την επάρκεια και αποφεύγοντας ελλείψεις. Κάτι που βοήθησε και την ΕΕ να επιδείξει την αλληλεγγύη της ειδικά σε χώρες με μεγάλες ανάγκες.

Για την «επόμενη ημέρα των ευρωπαϊκών φαρμακοβιομηχανιών, ο κ. Τρύφων επεσήμανε ότι η Ε.Ε. θα χρειαστεί να εστιάσει:

Στην διασφάλιση επαρκούς χρηματοδότησης για τα συστήματα υγείας

Στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής συνεργασίας στους τομείς των προμηθειών και της χρηματοδότησης

Στην ανάπτυξη στρατηγικών για την αντιμετώπιση των τεράστιων οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας

Τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης νέων εμβολίων και φαρμάκων κατά του covid-19

Την κατανόηση της σημασίας της χρηματοδότησης Έρευνας και Ανάπτυξης για φάρμακα προστιθέμενες αξίας υψηλής αξίας – οριακής καινοτομίας

Την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των συστημάτων υγείας μέσω της πρόσβασης της παραγωγής σε ευρωπαϊκά κεφάλαια.

Το ερώτημα, είναι, όπως ο ίδιος παρατήρησε «πως» θα δρομολογηθούν όλα αυτά.

Αφετηρία με 50 projects

Για την φαρμακευτικές εταιρείες στην Ελλάδα, πάντως, η αφετηρία βρίσκεται στο επενδυτικό πρόγραμμα των 1,2 δισ. ευρώ που παρουσιάστηκε προ ημερών και περιλαμβάνει περισσότερα από 50 projects τα οποία βρίσκονται υπό σχεδιασμό ή δρομολογούνται ήδη. Αυτά θα της προσφέρουν τη δυνατότητα, τα επόμενα χρόνια να αποκτήσει ακόμη πιο ισχυρό εξαγωγικό προσανατολισμό και να ενσωματώσει υψηλές τεχνολογίες. «Η κρίση μπορεί να γίνει ευκαιρία για την Ελλάδα», παρατήρησε ο κ. Τρύφων.

Όπως σημείωσε ο ίδιος, σε άλλη του παρέμβαση στο συνέδριο του Economist, τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης που θα κατευθυνθούν προς τη χώρα θα είναι καθοριστικής σημασίας και διαμορφώνουν «μία μεγάλη και άνευ προηγουμένου ευκαιρία για τη βιομηχανία, τις επενδύσεις και την κοινωνία. Διαμορφώνουν, ήδη κίνητρα και φέρνουν μια θετική επενδυτική ψυχολογία στη χώρα», συμπλήρωσε, επισημαίνοντας πως η ανάπτυξη θα πρέπει να αφορά όλους και καταλύτης για την επίτευξή της είναι η ενίσχυση της βιομηχανικής παραγωγής και η προσέλκυση επενδύσεων.

Ο κ. Τρύφων αναφέρθηκε στα θετικά δεδομένα που επιτρέπουν την εξαγωγή του συμπεράσματος πως η χώρα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Υπογράμμισε πως η χώρα αποκτά τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα της επιτρέψουν την ενίσχυση της βιομηχανικής παραγωγής, την υλοποίηση επενδύσεων και τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Το Ταμείο Ανάκαμψης και τα προγράμματα ΕΣΠΑ κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ καίρια σημασία έχει η επίτευξη βιώσιμων ρυθμών ανάπτυξης και η επιτάχυνση των θετικών μεταρρυθμιστικών πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση. Σε αυτό το πλαίσιο τόνισε την ανάγκη να υιοθετηθούν κλαδικές πολιτικές ενίσχυσης τομέων της ελληνικής οικονομίας, όπως η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, που εμφανίζουν σημαντική προστιθέμενη αξία για την οικονομία και την κοινωνία, σε όρους επενδυτικής δυναμικής, απασχόλησης και ανάπτυξης.

«Να επαναπροσδιοριστούμε ως βιομηχανία και κοινωνία»

Σε όλο το επενδυτικό φάσμα ξεκινούν προγράμματα, παρατήρησε ο κ. Τρύφων, καταγράφοντας, πέραν του φαρμακευτικού κλάδου τους τομείς της ενέργειας και των κατασκευών, ενώ επεσήμανε τις πρόσφατες εξελίξεις στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και το Ελληνικό. Με την δρομολογούμενη ανάπτυξη που θα έρθει μέσω των κεφαλαίων του Ταμείου Συνοχής, θα δοθεί στην Ελλάδα η δυνατότητα «να επαναπροσδιοριστεί ως βιομηχανία και κοινωνία.

Σε ότι αφορά την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας, ο κ. Τρύφων παρατήρησε ότι για την ελληνική βιομηχανία υπάρχουν 6 σημεία – κλειδιά τα οποία και θα την κρίνουν το προσεχές διάστημα:

Η επίτευξη καινοτομίας

Αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής ώστε να φτάσει το στόχο να συμβάλει κατά 15% στο ΑΕΠ

Ο επαναπροσδιορισμό των ικανοτήτων και των δεξιοτήτων του προσωπικού σε όλα τα επίπεδα, με αναβάθμιση της εκπαίδευσης και ανάκτηση (brain gain) του επιστημονικού και κάθε κατηγορίας προσωπικού που έφυγε από τη χώρα λόγω της κρίσης

Ο Ψηφιακός μετασχηματισμός

Η πράσινη ανάπτυξη

Ο επαναπροσδιορισμός της κοινωνικής συνοχής και η μείωση των ανισοτήτων

Τα επόμενα χρόνια μας δίνεται η ευκαιρία «να πραγματοποιήσουμε γρήγορα ότι δεν έγινε τα προηγούμενα δέκα χρόνια», συμπλήρωσε, εκφράζοντας γενικότερα την ελληνική βιομηχανία.