Τι αλλαγές φέρνει στην πρόληψη η μετάδοση του ιού μέσω αέρα
ΠΟΥ

Τι αλλαγές φέρνει στην πρόληψη η μετάδοση του ιού μέσω αέρα

Αυστηρότερα μέτρα ατομικής υγιεινής και πρόληψης θα φέρει τυχόν επιβεβαίωση των σοβαρών ενδείξεων που έχει στα χέρια του ο ΠΟΥ ότι ο ιός μεταδίδεται και μέσω του αέρα. Σε αυτό το σενάριο, της λήψης δηλαδή αυστηρότερων μέτρων, το ερώτημα είναι πως θα επηρεαστεί η οικονομική δραστηριότητα αλλά και η τουριστική βιομηχανία.

Οι σχετικές οδηγίες του ΠΟΥ αναμένονται από εβδομάδα, σύμφωνα με τις δηλώσεις της επικεφαλής του τεχνικού κλιμακίου για την COVID - 19 και υπεύθυνη του προγράμματος αναδυόμενων ασθενειών δρ Μαρία Βαν Κερκόφ, καθώς τότε αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι αναμενόμενες αξιολογήσεις.

Οι νέες οδηγίες θα αναπροσαρμόζουν την εφαρμογή των ήδη γνωστών μέτρων επί το αυστηρότερο, αλλά θα ορίζουν και την υποχρεωτική συνδυαστική χρήση τους (μάσκες, γάντια, αποστάσεις, αποφυγή αγγίγματος του προσώπου, εξειδίκευση των μέτρων ανά είδος δομής υγείας, όπως νοσοκομεία, μονάδες πρωτοβάθμιας περίθαλψης, οίκοι ευγηρίας κλπ).

Σύμφωνα με την κα. Κερκόφ, ομάδα 239 επιστημόνων είχε στείλει σχετική επιστολή στον Οργανισμό από την 1η Απριλίου και έκτοτε, τα διάφορα αρμόδια τμήματα του ΠΟΥ προχώρησαν σε εκτεταμένες συζητήσεις με εκπροσώπους της Ομάδας, αλλά και την αξιολόγηση των μελετών στις οποίες βασίζεται η συγκεκριμένη εκτίμηση.

Στην πορεία των αξιολογήσεων έγινε αποδεκτή η αερογενής μετάδοση σε ειδικές συνθήκες όπως αυτές των νοσοκομείων και των κλιματιστικών, ενώ τώρα οι ειδικοί του ΠΟΥ βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο αξιολόγησης, με τη συμμετοχή στελεχών βιομηχανιών και φυσικών για την επιβεβαίωση των δεδομένων.

Η αξιολόγηση, αφορά το σύνολο των τρόπων μετάδοσης του ιού, συμπεριλαμβανομένων και της μετάδοσης μέσω σταγονιδίων, μέσω περιττωμάτων, από μητέρα σε παιδί και υπό συνθήκες αεροζόλ, όπως αυτή της αναπνοής και ομιλίας.

Κοινοτική μετάδοση

Εφόσον ο ΠΟΥ αναγνωρίσει την δυνατότητα του ιού να μεταδίδεται και μέσω του αέρα, αυτό θα προσδώσει μεγαλύτερη αξία στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται η κάθε χώρα από επιδημιολογικής πλευράς.

Υπενθυμίζουμε ότι ο ΠΟΥ έχει ορίσει τέσσερα στάδια σοβαρότητας της πανδημίας στο εσωτερικό κάθε χώρας, με το πρώτο να αφορά ελάχιστα μεμονωμένα κρούσματα, το δεύτερο να αφορά περιορισμένα κρούσματα και τις επαφές τους, το τρίτο να αφορά οριοθετημένες ομάδες κρουσμάτων (clusters) και το τέταρτο να αφορά την κοινοτική μετάδοση, δηλαδή τη διασπορά του ιού στην ευρύτερη κοινωνία.

Με δεδομένο το άνοιγμα των κοινωνιών και των οικονομιών των χωρών, η αξιολόγηση των τεσσάρων παραπάνω σταδίων, θα είναι εκείνη που θα καθορίζει κάθε φορά το βαθμό αυστηρότητας εφαρμογής των ατομικών μέτρων πρόληψης. Τη μέγιστη ευελιξία φυσικά, θα έχουν οι χώρες που έχουν διασφαλίσει ότι δεν υπάρχει κοινοτική μετάδοση. 

Και για τη διατήρηση του ιού εκτός κοινότητας, τα κράτη θα πρέπει να αποφεύγουν γεγονότα ταχείας μετάδοσης του ιού, όπως συναυλίες, θρησκευτικά ή αθλητικά γεγονότα μεγάλου μεγέθους, θα πρέπει να εντείνουν τα δειγματοληπτικά τεστ για την εξεύρεση νέων περιστατικών, να ιχνηλατούν σχολαστικά τις επαφές των κρουσμάτων, να θέτουν ασθενείς και επαφές σε απομόνωση.

Ταυτόχρονα όμως και ο πληθυσμός θα πρέπει να συνεχίζει να προστατεύει τον εαυτό του και τους άλλους με τήρηση της υγιεινής των χεριών και του βήχα, την τήρηση των αποστάσεων στα 2 μέτρα, αλλά και τη χρήση μάσκας - υφασμάτινης κατά τον ΠΟΥ - προκειμένου να ανακόπτεται η μεταδοτικότητα.

Οι μάσκες

Καθώς οι μάσκες είναι το μέσο προστασίας που έχει αμφισβητηθεί περισσότερο, ο ΠΟΥ έχει επανειλημμένα εξηγήσει ότι η αρχική σύσταση για την μη χρήση τους από το κοινό είχε δύο παραμέτρους.

Η πρώτη αφορούσε τις ελλείψεις των ιατρικών μασκών που είναι απαραίτητες για τους υγειονομικούς κατά την περίθαλψη των ασθενών, προκειμένου να προστατεύονται οι ίδιοι, ώστε να μπορούν να συνεχίζουν να περιθάλπουν τους ασθενείς.

Η δεύτερη παράμετρος αφορούσε τους κινδύνους που συνεπάγεται η χρήση μάσκας, καθώς ποτέ δεν πρέπει να αγγίζεται το εξωτερικό της μέρος, ούτε να μετακινείται στο πρόσωπο.

Αντίθετα, για να παρέχει την προβλεπόμενη προστασία η οποία πράγματι υφίσταται, η μάσκα θα πρέπει να καλύπτει πλήρως μύτη και στόμα, να αλλάζεται όταν υγρανθεί και να χρησιμοποιείται ανελλιπώς στα σημεία όπου δεν είναι δυνατόν να τηρηθούν οι αποστάσεις των δύο μέτρων, σε συνδυασμό με την τήρηση της υγιεινής των χεριών και της κάλυψης του προσώπου με χαρτομάντηλο ή τον αγκώνα στην περίπτωση φταρνίσματος ή βήχα.