Ξεκινά σήμερα η κούρσα των εγκρίσεων για τα εμβόλια

Ξεκινά σήμερα η κούρσα των εγκρίσεων για τα εμβόλια

Ξεκινά σήμερα και επίσημα ο αγώνας δρόμου για την έγκριση του πρώτου εμβολίου, με την ελπίδα να καταφέρει ο πλανήτης να τιθασεύσει την πανδημία εντός της νέας χρονιάς που έρχεται.

Η αρχή γίνεται από την Επιτροπή Εμβολιασμών του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), μετά το "πράσινο φως" που έδωσαν προχθές οι εμπειρογνώμονες του Οργανισμού για το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech. H γνωμοδότηση αυτή, δεν είναι δεσμευτική για τον Οργανισμό, όπως έχει παρατηρηθεί σε περιπτώσεις όπου τελικά δεν δόθηκε άδεια. Όμως σήμερα θα δοθούν αναλυτικά και δημόσια, τα δεδομένα των κλινικών μελετών από τους ειδικούς του FDA, προκειμένου ο Οργανισμός να καταλήξει σε κάποια απόφαση τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες.

Καθώς όμως πληρούνται οι προδιαγραφές ασφάλειας και αποτελεσματικότητας από τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η έγκριση για επείγουσες καταστάσεις θα επιτρέψει την έναρξη διανομής του εμβολίου, ακόμη κι από την αμέσως επόμενη ημέρα.

Η επείγουσα έγκριση, συνοδεύεται με παρακολούθηση των εθελοντών που συμμετείχαν στη μελέτη για ένα εξάμηνο ακόμη, προκειμένου να δοθεί η πλήρης άδεια κυκλοφορίας του σκευάσματος.

Στην Ευρώπη

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού στο μεταξύ, την ερχόμενη Παρασκευή, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) προγραμματίζει ενημέρωση του πληθυσμού από την επικεφαλής του Οργανισμού Έμερ Κουκ και το επιτελείο του ΕΜΑ σχετικά με την ανάπτυξη των εμβολίων, τις διαδικασίες αξιολόγησης και έγκρισης των εμβολίων στην Ε.Ε., την παρακολούθηση που γίνεται στους εθελοντές οι οποίοι μετέχουν στις κλινικές μελέτες για την ανάπτυξη του εμβολίου, αλλά και τη διαφάνεια που έχει τηρηθεί και θα συνεχιστεί μέχρι την ολοκλήρωση των κλινικών μελετών.

Στην σχετική ημερίδα που οργανώνει ο ΕΜΑ, θα μετέχουν εκπρόσωποι των καταναλωτών και των ομάδων ασθενών, επαγγελματίες υγείας, ακαδημαϊκοί και εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα αποσαφηνιστεί ακόμη περισσότερο το επιταχυνόμενο χρονοδιάγραμμα εγκρίσεων των υποψηφίων εμβολίων, καθώς ο ΕΜΑ έχει ανακοινώσει ότι η αξιολόγηση του εμβολίου της Pfizer/BioNTech θα γίνει το αργότερο ως τις 29 Δεκεμβρίου και της Moderna ως τις 12 Ιανουαρίου 2021, από την αρμόδια επιτροπή, προβλέποντας μερικές ημέρες ή εβδομάδες αργότερα για την έγκριση από την Κομισιόν.