Φωτογραφία αρχείο
HD 189733 b: Γιατί ο «βρωμερός» κοντινός εξωπλανήτης παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον
(NASA/Ames/JPL-Caltech/T. Pyle via AP)
(NASA/Ames/JPL-Caltech/T. Pyle via AP)
Φωτογραφία αρχείο

HD 189733 b: Γιατί ο «βρωμερός» κοντινός εξωπλανήτης παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον

Όλοι έχουμε δύσκολους γείτονες - ακόμη και η Γη, αλλά τώρα οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ένας πλανήτης κοντά στον δικό μας κόσμο βρωμάει σαν... σάπιο αυγό.

Η έρευνα, από επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins στις ΗΠΑ, υποδηλώνει ότι η ατμόσφαιρα του πλανήτη HD 189733 b, ενός γίγαντα αερίου στο μέγεθος του Δία, έχει ίχνη υδρόθειου.

Ο HD 189733 b είναι ένας εξωπλανήτης - που σημαίνει ότι βρίσκεται εκτός του ηλιακού μας συστήματος.

Η ανακάλυψη του υδρόθειου στον εξωπλανήτη προσφέρει στους επιστήμονες νέες ενδείξεις για το πώς το θείο, ένα δομικό στοιχείο πλανητών, μπορεί να επηρεάσει το εσωτερικό και τις ατμόσφαιρες των εξωπλανητών.

Σε απόσταση μόλις 64 ετών φωτός από τη Γη, ο HD 189733 b είναι ο πλησιέστερος «καυτός Δίας» που μπορούν να παρατηρήσουν οι αστρονόμοι περνώντας μπροστά από το άστρο του.

Ο πλανήτης έχει επίσης εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες περίπου 927 βαθμούς Κελσίου και είναι γνωστός για τις κακές καιρικές συνθήκες.

Ο Guangwei Fu, αστροφυσικός στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, είπε: «Το υδρόθειο είναι ένα σημαντικό μόριο που δεν γνωρίζαμε ότι υπήρχε.

Προβλέψαμε ότι θα είναι και ξέρουμε ότι είναι στον Δία, αλλά δεν το είχαμε εντοπίσει πραγματικά έξω από το ηλιακό σύστημα. Δεν ψάχνουμε για ζωή σε αυτόν τον πλανήτη επειδή έχει πολύ ζέστη, αλλά η εύρεση υδρόθειου είναι ένα σκαλοπάτι για την εύρεση αυτού του μορίου σε άλλους πλανήτες και την απόκτηση περισσότερης κατανόησης για το πώς σχηματίζονται διαφορετικοί τύποι πλανητών».