Με έντονα ελληνικό χρώμα το ψηφιακό πιστοποιητικό
Κ. Πιερρακάκης

Με έντονα ελληνικό χρώμα το ψηφιακό πιστοποιητικό

«Μήνυμα προς όλους, τόσο προς το εσωτερικό όσο και το εξωτερικό, για το τι πραγματικά μπορεί η Ελλάδα να καταφέρει», χαρακτήρισε στη Βουλή το ψηφιακό πιστοποιητικό covid-19, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης.

«Είναι ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό με έντονο ελληνικό χρώμα. Η πρόταση του πρωθυπουργού που υιοθετήθηκε, και η εφαρμογή του στην πράξη από 1ης Ιουλίου από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, έχει μεγάλη προστιθέμενη αξία για τη χώρα μας», επισήμανε ο Κ. Πιερρακάκης, κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου στην Ολομέλεια. «Ήρθε στη Βουλή ως ΠΝΠ για να προλάβουμε τη διαδικασία και να είμαστε από τις πρώτες χώρες που θα το εφαρμόσουμε», διευκρίνισε.

«Και βέβαια εδώ υπάρχει μία ευρύτερη αποτύπωση: καταφέραμε να είμαστε από τους πρώτους που μπόρεσαν να το εκδώσουν επειδή ήδη είχαμε ένα πλήρως ψηφιακό σύστημα εμβολιασμού και είχαμε ένα σύστημα από το Α έως το Ω ψηφιακό το οποίο επίσης χτίστηκε πάρα πολύ γρήγορα. Με δύο ψηφιακά κανάλια, αφενός την πλατφόρμα emvolio.gov.gr αφετέρου την άυλη συνταγογράφηση, τη δυνατότητα να πηγαίνει το κράτος στο πολίτη και να προτείνει ραντεβού» υπογράμμισε ο κ. Πιερρακάκης.

Ενώ πρόσθεσε: «Και βέβαια και φυσικά κανάλια για εκείνους οι οποίοι δεν έχουν ψηφιακές δεξιότητες αξιοποιήθηκαν τα φαρμακεία, τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, συνολικά τέσσερα κανάλια για να μπορεί κάποιος να κλείνει τα ραντεβού του για το εμβόλιο. Και εδώ ακολουθήθηκαν τρεις αρχές στο σύστημα εμβολιασμού».

Μηνύματα προς το εσωτερικό και το εξωτερικό

Παράλλληλα, ο υπουργός ανέφερε: «Τα δύο συστήματα που εφαρμόσαμε, του εμβολιασμού και του ψηφιακού πιστοποιητικού covid, παράγουν δύο μηνύματα, ένα προς το εσωτερικό και ένα προς το εξωτερικό.

Ο εθνικός εμβολιασμός είναι μήνυμα προς όλους στο εσωτερικό της χώρας, για το τι πραγματικά μπορούμε να κάνουμε. Γιατί αυτό που βλέπετε για το εμβόλιο, αφορά όλες τις κυβερνήσεις, γιατί χτίζεις πάνω σε ό,τι έχεις. Και εμείς επιλέξαμε να αξιοποιήσουμε ό,τι καλή υποδομή είχαμε, όπως κάναμε για παράδειγμα για την καθιέρωση της άυλης συνταγογράφησης.

Στο εξωτερικό, στέλνει το μήνυμα ότι η Ελλάδα θέτει στο τραπέζι ιδέες, μπορεί να προσφέρει, μπορούμε να μιλάμε για το δικό μας παράδειγμα. Αυτή η ψηφιακή πολιτική covid, δίνει το μήνυμα ότι θέτουμε τη χώρα σε κίνηση, ότι παράγει αποτέλεσμα».

«Είναι μπροστά μας ένα φιλόδοξο ψηφιακό στοίχημα που μπορεί να γίνει στα επόμενα χρόνια. Αν επενδύσουμε όλοι θα είναι νομοτέλεια, και αν το πιστέψουμε όλοι σίγουρα θα πετύχουμε», κατέληξε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.