Πληθωρισμός: Υποχώρησε από το 3,2% στο 2,3% τον Μάιο στην Ελλάδα - Στο 2,6% στην Ευρωζώνη

Πληθωρισμός: Υποχώρησε από το 3,2% στο 2,3% τον Μάιο στην Ελλάδα - Στο 2,6% στην Ευρωζώνη

Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα υποχώρησε σημαντικά τον Μάιο στο 2,3%, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, ενώ στην Ευρωζώνη ανέβηκε στο 2,6%.

Αύξηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη αυξήθηκε τον Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν την Παρασκευή, σε μια ένδειξη ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ένα αργό και αβέβαιο ταξίδι για να συγκρατήσει τις τιμές.

Όσον αφορά στις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στην ευρωζώνη, οι υπηρεσίες αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Μάιο (4,1%, έναντι 3,7% τον Απρίλιο), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (2,6%, έναντι 2,8% τον Απρίλιο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (0,8%, έναντι 0,9% τον Απρίλιο) και την ενέργεια (0,3%, έναντι -0,6% τον Απρίλιο).

Η - μεγαλύτερη του αναμενόμενου-  αύξηση του πληθωρισμού μοιάζει απίθανο να σταματήσει την ΕΚΤ από το να μειώσει το κόστος δανεισμού από ένα υψηλό ρεκόρ την επόμενη εβδομάδα, αλλά μπορεί να εδραιώσει την υπόθεση για μια παύση τον Ιούλιο και έναν βραδύτερο ρυθμό μείωσης των επιτοκίων τους επόμενους μήνες.

Ο πληθωρισμός στις 20 χώρες της ευρωζώνης αυξήθηκε στο 2,6% σε ετήσια βάση τον Μάιο, απομακρυνόμενος από τον στόχο της ΕΚΤ για 2% έπειτα από αυξήσεις στο 2,4% τους δύο προηγούμενους μήνες, σύμφωνα με την πρόωρη εκτίμηση της Eurostat.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν αύξηση 2,5%, αν και μια ανοδική έκπληξη ήταν πιθανή μετά τις προηγούμενες μετρήσεις της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας.

Ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τα τρόφιμα, την ενέργεια, το αλκοόλ και τον καπνό διαμορφώθηκε στο 2,9% από 2,7% τον Απρίλιο.

Οι τιμές στον τομέα των υπηρεσιών, τον οποίο ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν ξεχωρίσει ως ιδιαίτερα σημαντικό, επειδή αντικατοπτρίζει την εγχώρια ζήτηση, ανέβηκαν στο 4,1% από 3,7%.

Αυτό ίσως να αντικατοπτρίζει τις μεγαλύτερες του αναμενόμενου αυξήσεις στους μισθούς το πρώτο τρίμηνο του έτους, οι οποίες έχουν ενισχύσει το ταλαιπωρημένο διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών μετά από χρόνια αυξήσεων των μισθών κάτω του πληθωρισμού.

Το μεγαλύτερο σερί αυξήσεων επιτοκίων που έχει πραγματοποιήσει ποτέ η ΕΚΤ συνέβαλε στη μείωση του πληθωρισμού από το επιβλητικό 10% στα τέλη του 2022 και σταθεροποίησε τις προσδοκίες των καταναλωτών.

Αυτό σημαίνει ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής που συνεδριάζουν την επόμενη εβδομάδα πιθανό να επιμείνουν στα σχέδια μείωσης των επιτοκίων παρά τις αυξανόμενες αμφιβολίες της αγοράς σχετικά με την παγκόσμια αφήγηση της πτώσης του πληθωρισμού.