Ταμείο Φαιστός: Ανεβάζει ταχύτητα μετά το deal με τη Νokia

Ταμείο Φαιστός: Ανεβάζει ταχύτητα μετά το deal με τη Νokia

Σε νέες συνεργασίες με γνωστές εταιρείες αναμένεται να προχωρήσει το προσεχές διάστημα η «Συμμετοχές 5G». Στόχος της διοίκησης του Ταμείου Φαιστός είναι να διευρυνθεί περαιτέρω το οικοσύστημα που θα υποστηρίξει τη δημιουργία ψηφιακών υπηρεσιών νέας γενιάς στην Ελλάδα.

Όταν το 2020 ψηφίζονταν από τη Βουλή η δημιουργία του Tαμείου, λίγοι περίμεναν πως η πρωτοβουλία του υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη θα αντιμετώπιζε τόσο θετικής υποδοχής από την αγορά.

Τα Ταμείο έχει προχωρήσει στη σύναψη σημαντικών συνεργασιών με εταιρείες όπως η Vantage Towers, ενώ πρόσφατα υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με τη Nokia. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν πως θα συνεργαστούν για την ανάπτυξη testbeds, για την αξιολόγηση τεχνολογικών λύσεων και επιχειρηματικών μοντέλων των εταιρειών στις οποίες θα επενδύει η Συμμετοχές 5G μέσω του Επενδυτικού Ταμείου «Φαιστός».

Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η παροχή hardware και λογισμικού από την Nokia για την ανάπτυξη testbeds, τα οποία μπορεί να είναι εγκατεστημένα σε χώρους των φορέων του οικοσυστήματος της Συμμετοχές 5G.

Ο εξοπλισμός που θα παρέχει η Nokia θα αφορά, μεταξύ άλλων, σε λύσεις 5G και σε εφαρμογές Internet of Things. Επιπροσθέτως, διασφαλίστηκε η δυνατότητα επιχειρήσεων στις οποίες έχει επενδύσει η Συμμετοχές 5G να επισκέπτονται τις εγκαταστάσεις Έρευνας και Ανάπτυξης που διαθέτει η Nokia στην Αθήνα.

Σημειώνεται πως πρόσβαση στις ίδιες εγκαταστάσεις εξασφαλίζεται σε μεταπτυχιακούς ερευνητές των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων με τα οποία συνεργάζεται η Συμμετοχές 5G, στο πλαίσιο εκπόνησης των διδακτορικών ή μεταπτυχιακών εργασιών τους.

Με το μνημόνιο συνεργασίας με την Nokia η Συμμετοχές 5G ολοκληρώνει τον πρώτο κύκλο της διαδικασίας για τη δημιουργία ουσιαστικού και παραγωγικού οικοσυστήματος, στο οποίο μετέχουν επίσης:

  • Το Πανεπιστήμιο Πάτρας και το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»
  • Η Vantage Towers Greece
  • Η μονάδα Corallia του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά»

Σε επίπεδο επενδυτών, το ενδιαφέρον είναι σύμφωνα με πληροφορίες ζωηρό. Το Ταμείο έχει ορίσει με διαφάνεια τον τρόπο που θα γίνεται η αξιολόγηση των επενδυτικών προτάσεων και παρέχει ένα σαφές πλαίσιο στις εταιρείες που θα ζητήσουν χρηματοδότηση.

Επίσης, υπάρχουν συζητήσεις με υποψήφιους επενδυτές, οι οποίοι αναμένεται να επενδύσουν στο Ταμείο, καθώς το 30% των πόρων αναμένεται να προέλθουν από τον ιδιωτικό τομέα.