Με το βλέμμα στην Οικονομία η ομιλία Κυρ. Μητσοτάκη στη Βουλή
Eurokinissi
Eurokinissi
Προγραμματικές δηλώσεις

Με το βλέμμα στην Οικονομία η ομιλία Κυρ. Μητσοτάκη στη Βουλή

Μήνυμα στήριξης στις κοινωνικές ομάδες που δεν έχουν λάβει μέχρι τώρα επαρκή στήριξη από το κράτος για να αντιμετωπίσουν τις αλλεπάλληλες κρίσεις. Μήνυμα στην αντιπολίτευση που κατηγορούσε προεκλογικά τη Νέα Δημοκρατία ότι τα μέτρα που εξαγγέλλει δεν πρόκειται να εφαρμοστούν. Μήνυμα και στις αγορές ότι η Ελλάδα θα παραμείνει πιστή στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, της δημοσιονομικής ισορροπίας αλλά και της πολιτικής για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας.

Πολλαπλός ο στόχος του πρωθυπουργού με τη σημερινή ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων καθώς στην ομιλία του -στην οποία κεντρικό ρόλο θα έχει η οικονομία και η υγεία- θα πρέπει να «χωρέσουν» μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες. Ήδη από το πρωθυπουργικό περιβάλλον προαναγγέλλεται ότι η ομιλία θα περιλαμβάνει μέτρα άμεσης εφαρμογής.

Έτσι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι που δεν πήραν αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς παρά μόνο ένα έκτακτο επίδομα, οι οικογένειες με χαμηλό εισόδημα που πλήττονται από την ακρίβεια στα τρόφιμα αλλά και οι δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν δει μόνο μειώσεις στους μισθούς τους τα τελευταία 15 χρόνια, περιμένουν στο… ακουστικό τους. Επέκταση του market pass, κατάργηση του κουρέματος κατά 30% στη σύνταξη για όσους εργάζονται και μετά τη συνταξιοδότηση αλλά και ένα έκτακτο επίδομα σε ευπαθείς ομάδες -κυρίως όσους χαμηλοσυνταξιούχους δεν έχουν λαμβάνειν από την προσωπική διαφορά- αναμένεται να συμπεριληφθούν στα μέτρα άμεσης εφαρμογής.

Ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει μέτρα άμεσης εφαρμογής στέλνοντας το μήνυμα ότι τα χρήματα από τη φετινή πολύ καλή πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, θα επιστρέψουν στην κοινωνία ώστε να στηριχθεί η ανάπτυξη και να αντισταθμιστούν οι απώλειες λόγω ακρίβειας. Πολλοί ποντάρουν στο ότι θα επαναληφθεί η στρατηγική του 2019. Όπως τότε έγινε η έκπληξη με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ εν μέσω θέρους, έτσι και τώρα αναζητείται το μέτρο που θα αιφνιδιάσει θετικά.

Τα… «κλειστά στόματα» όσον αφορά στον τρόπο που θα διανεμηθούν τα 700 εκατ. ευρώ που υπάρχουν διαθέσιμα για το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, προϊδεάζουν ότι η έκπληξη μπορεί να αφορά στους δημοσίους υπαλλήλους. Αυτούς δηλαδή που μέχρι τώρα έχουν δει όφελος μόνο από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και πέραν τούτου ουδέν.

Οι αγορές δεν αναμένεται να αιφνιδιαστούν από τις ανακοινώσεις των μέτρων. Το καλάθι των φετινών παρεμβάσεων θα διανέμει μόνο το ποσό που θα προκύπτει αφού διασφαλιστεί η παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος άνω του 1% του ΑΕΠ ενώ για το 2024 δεν θα υπάρξει ούτε ένα ευρώ επιπλέον σε σχέση με ότι έχει ήδη ανακοινωθεί. Το συμπέρασμα; Του χρόνου οι αγορές θα μάθουν ότι για το 2024, παρά την ενεργοποίηση του νέου μισθολογίου στο δημόσιο, τις αυξήσεις στις συντάξεις, την ενεργοποίηση του Youth Pass, την αύξηση 8% στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και το αυξημένο αφορολόγητο για γονείς με παιδιά, η χώρα θα παράξει πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 2%.

Οι προγραμματικές δηλώσεις θα περιλαμβάνουν και το σχέδιο για το νέο αναπτυξιακό μοντέλο που σχεδιάζει η κυβέρνηση και το οποίο συνοψίζεται στο εξής: περισσότερες εξαγωγές, περισσότερες επενδύσεις, λιγότερη εξάρτηση από την κατανάλωση, ειδικά την κατανάλωση με δανεικά.

Το νέο αναπτυξιακό μοντέλο, στηρίζεται ουσιαστικά σε πέντε εκτιμήσεις-προβλέψεις:

  1. Ότι το ΑΕΠ θα αυξάνεται με μέσο ετήσιο ρυθμό 3% για να φτάσει στα 260 δισ. ευρώ στο τέλος της 4ετίας και να καταγράψει νέο ιστορικό υψηλό κλείνοντας οριστικά μέσα στην 4ετία την 10ετή παρένθεση της μεγάλης ύφεσης
  2. Ότι η αναλογία του χρέους θα πέσει στο 140% του ΑΕΠ λόγω της ανάπτυξης αλλά και της προσεκτικής δημοσιονομικής πολιτικής που δεν θα επιτρέπει στο χρέος να παράγει χρέος λόγω των τόκων.
  3. Ότι οι επενδύσεις, από τα 28 δισ. ευρώ τον χρόνο θα φτάσουν στα 50 δισ. ευρώ για να φτάσει η αναλογία ως προς το ΑΕΠ κοντά στον μέσο κοινοτικό όρο δηλαδή πάνω από το 20% του ΑΕΠ.
  4. Ότι οι εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών, από τα 100 δις. ευρώ θα φτάσουν στα 150 δις. ευρώ ενισχύοντας το μοντέλο εξωστρέφειας.

Αυτοί οι στόχοι αρκούν για να ρίξουν την ανεργία σε μονοψήφιο ποσοστό, να ενεργοποιήσουν τις τριετίες και να συμβάλλουν στην επίτευξη του βασικού στόχου της 4ετίας που είναι η αύξηση των μισθών στα 1500 ευρώ μεικτά.