Το χρονοδιάγραμμα της τριήμερης «μάχης» των προγραμματικών δηλώσεων
Βουλή

Το χρονοδιάγραμμα της τριήμερης «μάχης» των προγραμματικών δηλώσεων

Ξεκινά η τριήμερη μάχη στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, όπου οι βουλευτές όλων των κομμάτων θα περάσουν το κατώφλι της Ολομέλειας, προκειμένου να παρακολουθήσουν και να συμμετάσχουν στην τριήμερη διαδικασία.

Συγκεκριμένα, η διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων θα αρχίσει στις 5 το απόγευμα της Πέμπτης με την πρωτολογία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Θα ακολουθήσει ένας κύκλος ομιλητών από όλα τα κόμματα και κατόπιν θα πάρουν το λόγο για τις ομιλίες τους οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί.

Σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό προγραμματισμό την Παρασκευή η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί όπου θα πάρουν τον λόγο τα στελέχη της κυβέρνησης, βουλευτές από όλα τα κόμματα καθώς και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι.

Το Σάββατο, η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί με ομιλίες υπουργών και βουλευτών. Νωρίς το απόγευμα θα αρχίσουν οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών με αντίστροφη σειρά ως προς την κοινοβουλευτική τους δύναμη - τον κύκλο, δηλαδή, των δευτερολογιών θα ανοίξει η επικεφαλής της «Πλεύσης Ελευθερίας» Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Πριν ανέβει στο βήμα της Ολομέλειας ο πρωθυπουργός θα μιλήσουν οι υπουργοί Επικρατείας και Οικονομικών ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κλείσει την συζήτηση με την δευτερολογία του και η διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων θα ολοκληρωθεί με την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Με το βλέμμα στην Οικονομία η ομιλία Κυρ. Μητσοτάκη στη Βουλή 

Ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει μέτρα άμεσης εφαρμογής στέλνοντας το μήνυμα ότι τα χρήματα από τη φετινή πολύ καλή πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, θα επιστρέψουν στην κοινωνία ώστε να στηριχθεί η ανάπτυξη και να αντισταθμιστούν οι απώλειες λόγω ακρίβειας.

Πολλοί ποντάρουν στο ότι θα επαναληφθεί η στρατηγική του 2019. Όπως τότε έγινε η έκπληξη με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ εν μέσω θέρους, έτσι και τώρα αναζητείται το μέτρο που θα αιφνιδιάσει θετικά.

Για τους εργαζόμενους στο δημόσιο, πληροφορίες αναφέρουν ότι κλειδώνουν τρεις επιμέρους αυξήσεις οι οποίες θα λειτουργούν αθροιστικά.

Οι προγραμματικές δηλώσεις θα περιλαμβάνουν και το σχέδιο για το νέο αναπτυξιακό μοντέλο που σχεδιάζει η κυβέρνηση και το οποίο συνοψίζεται στο εξής: περισσότερες εξαγωγές, περισσότερες επενδύσεις, λιγότερη εξάρτηση από την κατανάλωση, ειδικά την κατανάλωση με δανεικά.