Ακόμα και τους 180 βουλευτές συζητά πλέον το Μαξίμου για τη συμφωνία με την πΓΔΜ

Ακόμα και τους 180 βουλευτές συζητά πλέον το Μαξίμου για τη συμφωνία με την πΓΔΜ

Νέα δεδομένα φαίνεται πως άνοιξε η πρωινή συνέντευξη Τύπου του Πάνου Καμμένου ο οποίος ζήτησε δημοψήφισμα, εκλογές ή πλειοψηφία 180 βουλευτών για τη συμφωνία των Πρεσπών καθώς με ανακοίνωσή του το Μαξίμου αφήνει ανοιχτό «παράθυρο» για αυξημένη πλειοψηφία στην Βουλή αναφορικά με την κύρωση της συμφωνίας.

«Μετά την ολοκλήρωση της κύρωσης από το κοινοβούλιο της FYROM η ελληνική πλευρά έδωσε τη συγκατάθεσή της να εκκινήσουν διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα καταλήξουν σε πρωτόκολλο ένταξης, αν και μόνο αν ολοκληρωθούν επιτυχώς η συνταγματική μεταρρύθμιση και το δημοψήφισμα στη γείτονα χώρα. Οι διαδικασίες αυτές προβλέπεται να ολοκληρωθούν το νωρίτερο στο τέλος του έτους», επισημαίνεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού.

«Ακολούθως η ελληνική κυβέρνηση θα φέρει προς κύρωση στην ελληνική Βουλή τόσο τη συμφωνία, η οποία μόνο μετά από τη κύρωσή της και από τις δυο πλευρές τίθεται σε ισχύ, όσο και το πρωτόκολλο ένταξης της γείτονος στο ΝΑΤΟ που θα συνταχθεί μόνο εφόσον η γείτονα εκπληρώσει τους παραπάνω όρους. Η ελληνική κυβέρνηση είναι κυβέρνηση συνασπισμού δύο κομμάτων και λειτουργεί συλλογικά, πάντοτε στα πλαίσια που ορίζουν το Σύνταγμα και οι νόμοι», προσθέτει το Μέγαρο Μαξίμου.....

......«Όταν με το καλό η άλλη πλευρά εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη Συμφωνία, η κυβέρνηση θα πάρει αποφάσεις σε ό,τι αφορά τη διαδικασία κύρωσης συλλογικά, πάντοτε σεβόμενη τις διεθνείς δεσμεύσεις αλλά και το Σύνταγμα της χώρας», σημειώνει.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα υπήρξε ευθεία απάντηση του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, προς τον Υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο, με αφορμή τη συνέντευξη του ΥΠΑΜ στη διάρκεια της οποίας ζήτησε δημοψήφισμα, εκλογές ή 180 βουλευτές για την κύρωση της συμφωνίας, αμφισβητώντας μάλιστα το κατά πόσο έχει προχωρήσει η εφαρμογή της. 

Συγκεκριμένα, ο Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξή του «Στο Κόκκινο» δήλωσε ότι η συμφωνία έχει ήδη προχωρήσει καθώς και και ό, τι έχει οριστεί η προεργασία ώστε να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της πΓΔΜ με την ΕΕ τον Ιούνιο του 2019.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση τονίζονται τα εξής:

«Η κυβέρνηση θα τηρήσει κατά γράμμα όσα ακριβώς προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών. Μετά την ολοκλήρωση της κύρωσης από το κοινοβούλιο της FYROM η ελληνική πλευρά έδωσε τη συγκατάθεση της να εκκινήσουν διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα καταλήξουν σε πρωτόκολλο ένταξης, αν και μόνο αν, ολοκληρωθούν επιτυχώς η Συνταγματική μεταρρύθμιση και το δημοψήφισμα στη γείτονα χώρα. Οι διαδικασίες αυτές προβλέπεται να ολοκληρωθούν το νωρίτερο στο τέλος του έτους.

Ακολούθως η ελληνική κυβέρνηση θα φέρει προς κύρωση στην ελληνική Βουλή τόσο τη συμφωνία, η οποία μόνο μετά από τη κύρωσή της και από τις δυο πλευρές τίθεται σε ισχύ, όσο και το πρωτόκολλο ένταξης της γείτονος στο ΝΑΤΟ που θα συνταχθεί μόνο εφόσον η γείτονα εκπληρώσει τους παραπάνω όρους. Η ελληνική κυβέρνηση είναι κυβέρνηση συνασπισμού δυο κομμάτων και λειτουργεί συλλογικά πάντοτε στα πλαίσια που ορίζουν το Σύνταγμα και οι νόμοι.

Επιθυμία της κυβέρνησης είναι η Συμφωνία για την επίλυση ενός προβλήματος που για χρόνια βαραίνει την εξωτερική μας πολιτική να έχει τη μέγιστη δυνατή πλειοψηφία στη Βουλή.
Όταν με το καλό η άλλη πλευρά εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη Συμφωνία, η κυβέρνηση θα πάρει αποφάσεις σε ότι αφορούν τη διαδικασία κύρωσης συλλογικά, πάντοτε σεβόμενη τις διεθνείς δεσμεύσεις αλλά και το Σύνταγμα της χώρας.

Ο κος Μητσοτάκης που έχει ήδη καταγραφεί στην ιστορία ως ο πρώτος στην ιστορία αρχηγός της αντιπολίτευσης που ζητάει και προβλέπει εκλογές από την αρχή της θητείας της Κυβέρνησης, ενώ αυτές θα γίνουν στο τέλος της θητείας, καλό είναι να σταματήσει να εκτίθεται τόσο.

Ας του θυμίσει κάποιος την παροιμία με το βοσκό και το λύκο. Στο τέλος θα έρθει ο λύκος μα δεν θα πιστεύει κανείς το βοσκό…».