Επιταχύνεται ο ψηφιακός μετασχηματισμός με επίκεντρο τη βελτίωση της καθημερινότητας
Shutterstock
Shutterstock

Επιταχύνεται ο ψηφιακός μετασχηματισμός με επίκεντρο τη βελτίωση της καθημερινότητας

Πριν από τέσσερα χρόνια, οι πρωτοφανείς συνθήκες που διαμόρφωσε η πανδημία, έφεραν με τρόπο «κατεπείγοντος» το ζήτημα του ψηφιακού μετασχηματισμού στις δομές του κράτους. Επρόκειτο για μια ευκαιρία, κατά μία έννοια, που η κυβέρνηση δεν άφησε να περάσει ανεκμετάλλευτη. Η δημιουργία του gov.gr με όλες τις υπόλοιπες εφαρμογές, που προστίθενται συνεχώς, έχουν επιφέρει κομβικές αλλαγές στη σχέση του πολίτη με τη δημόσια διοίκηση.

Το τελευταίο ψηφιακό βήμα, που έγινε, αποκτά, όμως και «ιστορικές» διαστάσεις, καθώς η ελληνική πολιτεία κατάφερε να υλοποιήσει μια μεταρρύθμιση, που παρέμενε σε εκκρεμότητα από την ίδρυση του ελληνικού κράτους. Ο λόγος για το κτηματολόγιο, που η ιστορία του, όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε από το βήμα της Βουλής, ξεκινά όταν ο Καποδίστριας θέσπισε την καταγραφή των εθνικών γαιών και ιδιοκτησιών για να ακολουθήσει ο Όθωνας με το πρώτο «Περί Κτηματολογίων» διάταγμα το 1836, με τα υπόλοιπα 150 χρόνια να αφήνουν στο χάος τη δημόσια διοίκηση και τους πολίτες.

Στην κυβέρνηση επισημαίνουν ότι το κτηματολόγιο θα έχει οικονομικό, κοινωνικό αλλά και τεχνολογικό αποτύπωμα, προχωρώντας ένα μεγάλο βήμα τον εκσυγχρονισμό του κράτους, του μόνου ευρωπαϊκού κράτους χωρίς Κτηματολόγιο τον 21ο αιώνα. Το πιο βασικό, δηλαδή, έναν χάρτη της δημόσιας και ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας, με οριοθετημένα δάση και αιγιαλό, με ξεκάθαρα αποτυπωμένο τι ανήκει στο κράτος και τι στον πολίτη. Κέρδος πρώτο, κλείνουν «παραθυράκια» αυθαιρεσίας και ανομίας, δηλώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κέρδος δεύτερο, διευκολύνονται αγοραπωλησίες και επενδύσεις, καθώς ο κάθε ένας, που επιθυμεί να αγοράσει, να πουλήσει, να μεταβιβάσει ακίνητη περιουσία, θα μπορεί να το κάνει με ευκολία, αφού κάθε ακίνητο θα συνοδεύεται από ένα ψηφιακό DNA.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι οι νέες επενδύσεις, τα νέα επιχειρηματικά σχέδια, η αγορά κατοικίας, θα βγουν ωφελημένα και μάλιστα με διαφάνεια. «Αρκεί να σκεφτούμε ότι πάνω στους ψηφιακούς χάρτες ακριβείας που έχουμε πλέον στη διάθεσή μας θα αποτυπώνονται τα δεδομένα του Κτηματολογίου μαζί με αυτά της Πολεοδομίας, της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, τα δίκτυα οπτικών ινών, οι δασικές και προστατευόμενες περιοχές, τα μνημεία, οι αρχαιολογικοί χώροι σε όλη την επικράτεια» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσιάζοντας το νέο κτηματολόγιο. Επόμενο βήμα, η ενοποίηση αυτών των στοιχείων με τα δεδομένα του Ε9, ενώ πάνω στο κτηματολόγιο θα στηριχθεί και το χωροταξικό πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης» και τα Τοπικά και Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια τα οποία ήδη δρομολογούνται σε ολόκληρη τη χώρα. 

Στο κτηματολόγιο προβλέπεται η αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης, που θα χρησιμοποιηθεί για τον πρώτο νομικό έλεγχο των συμβάσεων, ως ένα αρχικό δείγμα του πως το AI μπορεί να βελτιώσει κάθετα την παραγωγικότητα της δημόσιας διοίκησης. 

Για την κυβέρνηση η ολοκλήρωση του κτηματολογίου αντανακλά ευθέως στα θέματα της καθημερινότητας των πολιτών, στην κατεύθυνση που αποτελεί πλέον το κεντρικό «στοίχημα» της τετραετίας, την εφαρμογή πολιτικών δηλαδή, που αποκαθιστούν τις χρόνιες παθογένειες του κράτους, επιδρούν στον τρόπο λειτουργίας και συνδιαλλαγής του δημοσίου με τους πολίτες και διευκολύνουν το αναπτυξιακό μοντέλο, τονίζοντας τις επενδύσεις, με τη «σφραγίδα» της τεχνολογίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία, που παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σήμερα στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη το 90% των πράξεων των υποβολών γίνεται ήδη ηλεκτρονικά, ενώ 155 εκατομμύρια σελίδες αρχείων των Υποθηκοφυλακείων έχουν ήδη ψηφιοποιηθεί. 

Στον σχεδιασμό της κυβέρνησης είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός, που επιχειρείται, να ενσωματώσει και την Τεχνητή Νοημοσύνη, με απώτερο στόχο την βελτίωση της παραγωγικότητας του δημόσιου τομέα, ως ένα σημαντικό πυλώνα αυτού που ο κ. Μητσοτάκης έχει ονομάσει ως «πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό». Κτηματολόγιο, πολεοδομίες, δικαστήρια, ΕΣΥ, ΕΦΚΑ, ΑΑΔΕ, είναι μερικοί από τους τομείς εκείνους, όπου όλα τα νέα τεχνολογικά εργαλεία αξιοποιούνται, προκειμένου να υπάρξουν ορατά αποτελέσματα στην καθημερινότητα του πολίτη.

Για το κυβερνητικό επιτελείο αυτός ο εκσυγχρονισμός επιδιώκεται να συμπληρώσει μια σειρά μεταρρυθμίσεων, που αλλάζουν στον πυρήνα τους τη λειτουργία του ίδιου του κράτους. Από το βήμα της βουλής, ο πρωθυπουργός ανέφερε αυτές τις αλλαγές, εστιάζοντας σε έργα και μεταρρυθμίσεις όπως «τα μη κρατικά πανεπιστήμια, η επιστολική ψήφος, οι δωρεάν προληπτικές εξετάσεις, οι ψηφιακές συναλλαγές, η σύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές, το Μετρό της Θεσσαλονίκης». 

Η βελτίωση της καθημερινότητας, ο εκσυγχρονισμός του κράτους και οι μεταρρυθμίσεις, είναι για την κυβερνητική ατζέντα κεφάλαια αλληλοσυμπληρούμενα. Το διακύβευμα για το Μέγαρο Μαξίμου συνίσταται στην υλοποίηση τέτοιων πολιτικών, που σε τρία χρόνια από σήμερα, στο τέλος της δεύτερης τετραετίας, να είναι σε θέση να αποδείξει με έργα, αυτό, που ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε από το βήμα της Βουλής, ότι δηλαδή «αλλάζει η χώρα και αλλάζει προς το καλύτερο. Και από την πλευρά μας αποδεικνύουμε ότι ό,τι είπαμε το κάνουμε».

Ο πρωθυπουργός επέλεξε να καλέσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης να πράξουν αναλόγως, τουλάχιστον στο νομοσχέδιο για το κτηματολόγιο, λέγοντας «κάντε και εσείς ό,τι απαιτούν οι καιροί, διευκολύνετε την καθημερινότητα εκατομμυρίων πολιτών και υπερψηφίστε αυτό το νομοσχέδιο, προτάσσοντας, επιτέλους, για μια φορά το συμφέρον του τόπου και της κοινωνίας».

Αυτή η αναφορά, στη στάση δηλαδή, που η αντιπολίτευση τηρεί σε κάθε μεταρρύθμιση και αλλαγή, αναμένεται να είναι στην πρώτη γραμμή της πολιτικής αντιπαράθεσης, όσο πλησιάζουμε στην ώρα των εθνικών εκλογών, αποτελώντας ένα επιχείρημα για την κυβέρνηση ότι στη χώρα δεν υπάρχει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, παρά μόνο μία αντιπολίτευση, που λέει «όχι» σε όλα.