Φωτογραφία αρχείου
A. Σκέρτσος: Η ΝΔ εγγυάται την αναγκαία πολιτική σταθερότητα για να επιτευχθεί η επιθυμητή σύγκλιση με την Ευρώπη
Eurokinissi
Eurokinissi
Φωτογραφία αρχείου

A. Σκέρτσος: Η ΝΔ εγγυάται την αναγκαία πολιτική σταθερότητα για να επιτευχθεί η επιθυμητή σύγκλιση με την Ευρώπη

Στις επιτυχίες και τις αποτυχίες της μεταπολίτευσης, αλλά και ποιες δυνάμεις στάθηκαν διαχρονικά στη σωστή πλευρά της ιστορίας, αναφέρεται σε άρθρο του στα «Νέα Σαββατοκύριακο», ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, με αφορμή την επικείμενη επέτειο των 50 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

Αρχικά, ο υπουργός Επικρατείας σχολιάζει τα θετικά και τα αρνητικά καταλήγοντας ότι «η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη γίνεται το μόνο ιστορικό κόμμα της μεταπολίτευσης που κατάφερε να ανανεωθεί χωρίς να καταρρεύσει στη διάρκεια της κρίσης», καθώς όπως τονίζει «με το ειλικρινές κάλεσμα του Πρωθυπουργού σε ευρύτερες δημοκρατικές και φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις που κατανόησαν βιωματικά τα αδιέξοδα της στείρας αντιπαράθεσης, αλλά και με τις βαθιές ρίζες που έχει η παράταξη της ΝΔ στην ελληνική κοινωνία, μπορούμε να πάμε επιτέλους μπροστά με περισσότερη αυτογνωσία, αυτοκριτική και αλήθεια».

«Μένει να δούμε αν αυτό θα συμβεί και στα κόμματα της αντιπολίτευσης που ήρθαν επανειλημμένα στις πρόσφατες εκλογές αντιμέτωπα με τα ιδεολογικά και πολιτικά αδιέξοδα του στείρου καταγγελτικού και δημαγωγικού λόγου, αλλά διεκδικούν ταυτόχρονα να είναι κάτι περισσότερο από απλά κόμματα διαμαρτυρίας. Δηλαδή κόμματα εξουσίας, αρχών και ευθύνης», καταλήγει.

Σε ό,τι αφορά τα θετικά, ο υπουργός σημειώνει ότι «η Γ' Ελληνική Δημοκρατία αποδείχθηκε η πιο ανθεκτική και ειρηνική δημοκρατική περίοδος των τελευταίων 200 χρόνων. Μολονότι ξεκίνησε με νωπό το εθνικό τραύμα της τουρκικής εισβολής και κατοχής στην Κύπρο, στη διάρκειά της αποφύγαμε πολέμους, εμφυλίους και πολιτειακές εκτροπές». Ταυτόχρονα, «γίναμε μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας, διευρύναμε τα δικαιώματα και την ευημερία των πολιτών, πετύχαμε την ομαλή εναλλαγή των κομμάτων στην εξουσία, την κοινωνική κινητικότητα και τη διεύρυνση της μεσαίας τάξης ενώ διαχειριστήκαμε μία (ακόμη) χρεοκοπία χωρίς ευτυχώς να καταστραφούμε».

Από την άλλη, «δεν πρέπει ποτέ να ξεχάσουμε ότι φτάσαμε την περασμένη δεκαετία πολύ κοντά στην καταστροφή, το διχασμό και τη ρήξη με την Ευρώπη - που παρόλα αυτά μας διέσωσε - εξαιτίας ενός στρεβλού, κρατικοδίαιτου και εσωστρεφούς μοντέλου ανάπτυξης αλλά και του αριστερόστροφου και τοξικού εθνολαϊκισμού που τον εξέθρεψε», σημειώνει ο κ. Σκέρτσος.

Επικαλούμενος, το βιβλίο του καθηγητή συγκριτικής πολιτικής Τάκη Παππά «Παράδοξη χώρα: Γιατί η Ελλάδα υστερεί σε σχέση με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία;», σχολιάζει ότι «συνειδητοποιούμε όλες αυτές τις χαμένες ευκαιρίες της μεταπολίτευσης και τι μπορούμε να μάθουμε από τις δύο χώρες».

Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, «η απουσία μιας πολιτικής κουλτούρας διακυβέρνησης περισσότερο εστιασμένης στην παραγωγή αποτελέσματος, στη μέτρηση, στην αξιολόγηση, στη σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη, στην ανάληψη πολιτικής ευθύνης και τη διόρθωση λαθών, στην αναζήτηση πραγματικών συναινέσεων στο κοινωνικό πεδίο, ευθύνεται για τη μακροχρόνια υστέρηση μας σε μια σειρά από κρίσιμα πεδία πολιτικής». Φέρνει, δε, και ορισμένα «ηχηρά παραδείγματα», όπως αναφέρει: «η εκτεταμένη φοροδιαφυγή, η διάχυτη ανομία και ατιμωρησία, η πολεοδομική αυθαιρεσία, η απόκλιση από τα εκπαιδευτικά δεδομένα της υπόλοιπης Ευρώπης, η αναξιοκρατία και η διαφθορά στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, η κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος, η καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης».

Ταυτοχρόνως, όμως, στηλιτεύει και τη «συγκρουσιακή πολιτική κουλτούρα της μεταπολίτευσης. Του αέναου πολιτικού blame game που πετούσε έως την κρίση χρέους το μπαλάκι των ευθυνών και των λύσεων από τον έναν πόλο εξουσίας στον άλλον, οδηγώντας όμως τελικά στη μη επίλυση και διόγκωση αυτών των προβλημάτων. Μας τα δίδαξε όλα αυτά με οδυνηρό τρόπο η δεκαετία της κρίσης, όταν οι δυνάμεις της πατριωτικής και ευρωπαϊκής ευθύνης βρεθήκαμε στο ίδιο πολιτικό στρατόπεδο για να διασώσουμε ο,τι μπορούσε να διασωθεί. Εκεί ξαναγνωριστήκαμε, επανασυστηθήκαμε και κατανοήσαμε ότι όσα μας ενώνουν είναι περισσότερα από εκείνα που μας χωρίζουν. Ότι τα άλματα που πρέπει να κάνει η Ελλάδα προς την Ευρώπη απαιτούν και διαφορετικά κόμματα. Πιο ανοιχτά, τολμηρά και εξωστρεφή, περισσότερο ευρωπαϊκά και μεταρρυθμιστικά», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.

Γι' αυτό, συμπεραίνει, «η πολιτική διεύρυνση που έχει πετύχει η νέα Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη παράγει ένα νέο πολιτικό υπόδειγμα πολλαπλώς χρήσιμο. Διότι με την πολιτική ευρυχωρία που τη χαρακτηρίζει, πάντα στη βάση των πολιτικών αρχών και αξιών του φιλελευθερισμού, του ευρωπαϊσμού, της μετριοπάθειας και του κοινοβουλευτισμού, η νέα Νέα Δημοκρατία απαντάει - μεταξύ άλλων - και σε αυτή την ελληνική ιδιαιτερότητα της αδυναμίας συναινέσεων μεταξύ των πολιτικών κομμάτων. Εγγυάται έτσι την αναγκαία πολιτική σταθερότητα αναγκαία πολιτική σταθερότητα, μέσω ενός ισχυρού, δημοκρατικού και αυτοδύναμου κόμματος εξουσίας που εκπροσωπεί μια πλατιά κοινωνική συμμαχία της πατριωτικής ευθύνης, της δυναμικής ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής».