«Έφυγε» από τη ζωή ο Μίμης Πλέσσας - Λίγα λόγια για τη ζωή του και το έργο του (vids)
Eurokinissi/ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ
Eurokinissi/ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ

«Έφυγε» από τη ζωή ο Μίμης Πλέσσας - Λίγα λόγια για τη ζωή του και το έργο του (vids)

Ο Μίμης Πλέσσας, ένας από τους πιο σπουδαίους και πολυδιάστατους Έλληνες συνθέτες, «έφυγε» από τη ζωή αφήνοντας πίσω του μια τεράστια καλλιτεχνική κληρονομιά. Γεννημένος το 1924 στην Αθήνα, ο Πλέσσας αφιέρωσε τη ζωή του στη μουσική, δημιουργώντας αμέτρητα τραγούδια που σημάδεψαν τον ελληνικό κινηματογράφο και τη λαϊκή μουσική σκηνή.

Η καριέρα του ξεκίνησε από τη δεκαετία του 1950, όταν άρχισε να γράφει μουσική για θεατρικές παραστάσεις και κινηματογραφικές ταινίες, ενώ γρήγορα συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους Έλληνες στιχουργούς και τραγουδιστές της εποχής.

Μελωδίες όπως το "Βρέχει Φωτιά στη Στράτα μου", "Τόσα Καλοκαίρια", και "Θα πιω απόψε το φεγγάρι" παραμένουν κλασικές και αγαπημένες μέχρι σήμερα.

Σε μια συνέντευξή του, είχε αναφερθεί στην απλότητα και την αυθεντικότητα που έψαχνε στη μουσική, λέγοντας: «Η μουσική πρέπει να είναι απλή, αλλά όχι απλοϊκή. Η απλότητα κρύβει μια μεγάλη αλήθεια». Συχνά μιλούσε για την ανάγκη οι νέοι δημιουργοί να ανακαλύπτουν την προσωπική τους ταυτότητα, τονίζοντας πως «ο καλλιτέχνης δεν πρέπει να φοβάται να είναι διαφορετικός, να πειραματίζεται και να εκφράζει την ψυχή του».

Ο Μίμης Πλέσσας δεν περιορίστηκε σε ένα μόνο μουσικό είδος. Εκτός από τις λαϊκές του συνθέσεις, ασχολήθηκε με την κλασική μουσική, τη jazz και τα musicals, γεγονός που τον κατέστησε έναν από τους πιο ευέλικτους και πολυτάλαντους συνθέτες της εποχής του. Η μουσική του επένδυσε πάνω από 100 ελληνικές ταινίες, πολλές από τις οποίες αγαπήθηκαν από το κοινό, ενώ το όνομά του συνδέθηκε άρρηκτα με την “χρυσή” εποχή του ελληνικού κινηματογράφου.

Την είδηση έκανε γνωστή η σύζυγός του, Λουκίλα, μια εβδομάδα προτού ο Πλέσσας κλείσει τα 100. Μια επέτειος γενεθλίων για την οποία είχε προγραμματιστεί μια συγκινητική παράσταση στο Παλλάς με τις σπουδαιότερες κινηματογραφικές επιτυχίες του συνθέτη και ένα πλούσιο επιτελείο 30 και πλέον καλλιτεχνών μαζί με πολυμελή ζωντανή ορχήστρα. Η παράσταση είναι προγραμματισμένη να ανέβει από τις 10 ως τις 20 Οκτωβρίου.

Ο θάνατος του μουσικοσυνθέτη σηματοδοτεί το τέλος μιας ολόκληρης εποχής, μιας εποχής που σημάδεψε το ελληνικό τραγούδι και την ελληνική τέχνη γενικότερα. Ο Πλέσσας δεν ήταν απλά ένας συνθέτης, ήταν ένας δημιουργός που κατάφερε να ενώσει τη λαϊκή με τη λόγια μουσική, τη Δύση με την Ανατολή, την παραδοσιακή με τη μοντέρνα ελληνική κουλτούρα.