Την εβδομάδα αυτή πραγματοποιούνται δύο ξεναγήσεις από τον επιμελητή της έκθεσης Μάνο Στεφανίδη και τον ίδιο τον δημιουργό.
Έκθεση του Παναγιώτη Τανιμανίδη στον Άλιμο

Έκθεση του Παναγιώτη Τανιμανίδη στον Άλιμο

Την εβδομάδα αυτή πραγματοποιούνται δύο ξεναγήσεις από τον επιμελητή της έκθεσης Μάνο Στεφανίδη και τον ίδιο τον δημιουργό.

Αφιέρωμα σε έναν ξεχωριστό δημιουργό πραγματοποιεί την περίοδο αυτή η Πινακοθήκη των νοτίων προαστίων στον Άλιμο (Λεωφ. Ιωνίας 96). Τη φορά αυτή παρουσιάζει τον Παναγιώτη Τανιμανίδη που διακρίνεται για τη διαρκή αναζήτηση νέων εκφραστικών και μορφοπλαστικών τρόπων. Ετερόκλητα υλικά όπως λάστιχα, ελατήρια, αφρολέξ, σαμπουάν, γομαλάκι μαζί με σίδερο, χαρτί και χρώμα αλλά και αυτούσια αντικείμενα, συνθέτουν έναν κόσμο που απλώνεται μπροστά στον θεατή, ανήσυχος και ποικίλος.

Τα έργα του Τανιμανίδη συνδυάζουν στοιχεία ρεαλισμού και φαντασίας, μνημειακές κατασκευές που θα μπορούσαν να έχουν γεννηθεί από τα πιο μύχια πολεμικά σχέδια του Λεονάρντο έως τα ευφάνταστα κινηματογραφικά ευρήματα του Ζαν Πιερ Ζενέ. Κι όμως, η πλαστική δεινότητα του καλλιτέχνη δεν αναλώνεται σε σουρεαλιστικά χειροτεχνήματα που γυρεύουν να μαγνητίσουν τον επισκέπτη ενός γκροτέσκου λούνα παρκ. Ο σκοπός του Τανιμανίδη δεν είναι ο εύκολος εντυπωσιασμός. Η τέχνη του δεν είναι από πρόθεση αφηγηματική και η αφήγησή της δεν υπακούει σε καμιά τυπική νοηματική συνέχεια∙ αντιθέτως, διεκδικεί την ελευθερία του ποιητικού λόγου, υπακούοντας σε έναν κόσμο μεταφυσικό (καθόλου τυχαία, τιτλοφορεί τα έργα με δικούς του στίχους).

Ήδη από τα φοιτητικά του χρόνια, η ενασχόλησή του με τη θεολογία άφησε το στίγμα της στο έργο του, προσδίδοντάς του μια βαθύτερη νοηματική διάσταση. Πολλές από τις εικαστικές του ιστορίες είναι δεμένες με τη συλλογική μνήμη και τη μοίρα των προσφύγων του Πόντου, απ’ όπου κατάγεται. Άλλωστε, το μνημείο της Γενοκτονίας των Ποντίων στην πλατεία Αλεξάνδρας του Πειραιά με τους δεκαεπτά κυλινδρικούς κλωβούς γεμάτους ενθυμήματα και φυλαχτά, φέρει την υπογραφή του (Πυρρίχιο Πέταγμα).

Στο πολιτιστικό κέντρο του Αλίμου ο Παναγιώτης Τανιμανίδης καταθέτει 23 έργα μουσειακών διαστάσεων στα οποία συνδυάζονται η γλυπτική, η ζωγραφική, οι κατασκευές, το ready - made και το assemblage παράλληλα με τον ποιητικό λόγο, τη θεατρική αίσθηση και τον φιλοσοφικό στοχασμό. Πρόκειται για μια «προσέγγιση από έναν καλλιτέχνη που μπορεί να υπερασπίζεται την πρωτοπορία με υλικά της παράδοσης και με συνείδηση ιστορίας» θα γράψει για το έργο του ο Μάνος Στεφανίδης που επιμελείται την έκθεση. Ο καθηγητής έχοντας γερή γνώση του έργου του καλλιτέχνη, καθώς και του χώρου στον Άλιμο, δημιούργησε μια πολύ-εγκατάσταση ως ένα ενιαίο έργο. Πρόκειται για μία πρόσκληση αυτογνωσίας.

Έχει νόημα να παρακολουθήσετε τις ξεναγήσεις που πραγματοποιούν στον χώρο ο δημιουργός και ο επιμελητής. Τετάρτη 5 Ιουνίου στις 7 μ.μ. με ξεναγό τον Μάνο Στεφανίδη και Σάββατο 8 Ιουνίου στις 12 το μεσημέρι με ξεναγό τον Παναγιώτη Τανιμανίδη. 

Παναγιώτης Τανιμανίδης και Μάνος Στεφανίδης

Στα 40 χρόνια καλλιτεχνικής του πορείας, ο Παναγιώτης Τανιμανίδης έχει παρουσιάσει το έργο του σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Έχει λάβει μέρος σε σημαντικές διοργανώσεις, όπως η Μπιενάλε της Βενετίας (1990), ενώ το 2002 παρουσίασε την ατομική του έκθεση «Νηστικός δείπνος» στο Κρατικό Μουσείο Τέχνης Θεσσαλονίκης.

Η έκθεση με τίτλο «Σήμαντρα Θητείας – Γλώσσες Μαθητείας» λειτουργεί με ελεύθερη είσοδο από Δευτέρα έως Παρασκευή : 10:00 π.μ. - 20:30 ενώ το Σάββατο και Κυριακή από 10:00 π.μ. έως 14:00 και από 18:00 έως 20:30. Διάρκεια έως τα τέλη Ιουλίου.