Φύση και κλιματική αλλαγή στις εκδηλώσεις του θεσμού «Όλη η Ελλάδα Ένας Πολιτισμός»
Θέατρο Αρχαίας Μεσσήνης. Φωτ.: Aggelos Hill, πηγή φωτ.: Όλη η Ελλάδα Ένας Πολιτισμός
Θέατρο Αρχαίας Μεσσήνης. Φωτ.: Aggelos Hill, πηγή φωτ.: Όλη η Ελλάδα Ένας Πολιτισμός

Φύση και κλιματική αλλαγή στις εκδηλώσεις του θεσμού «Όλη η Ελλάδα Ένας Πολιτισμός»

Στοιχεία της φύσης και συναισθηματικές καταστάσεις ενόσω βρισκόμαστε στο φυσικό περιβάλλον, όπως ευφορία και απώλεια, πραγματεύονται οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται κατά την όγδοη εβδομάδα εκδηλώσεων του θεσμού «Όλη η Ελλάδα Ένας Πολιτισμός» του Υπουργείου Πολιτισμού, που εφέτος έχει ως θεματική την κλιματική αλλαγή και την κλιματική κρίση.

Οι εκδηλώσεις αυτής της εβδομάδας πραγματοποιούνται από το σπήλαιο Ιδαίον Άντρον στον Ψηλορείτη μέχρι τον Αρχαιολογικό χώρο Μαντινείας στην Αρκαδία και από το Θέατρο Αρχαίας Μεσσήνης μέχρι το Αρχαίο Θέατρο Ηφαιστίας Λήμνου, σε μοναδικούς αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία από τις 22 έως και τις 27 Αυγούστου 2023. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται δωρεάν, όπου απαιτείται, το κοινό πληρώνει το αντίτιμο του εισιτηρίου του αρχαιολογικού χώρου. Προκρατήσεις εδώ και εδώ.

Το μουσικό έργο «Selva Oscura» του συνθέτη Αλέξανδρου Δράκου Κτιστάκη με ερμηνεύτρια την Έλλη Πασπαλά έρχεται στον Αρχαιολογικό χώρο Μαντινείας στην Αρκαδία και η παράσταση χορού «Η ανάσα του κόσμου» σε χορογραφία Μαριέλας Νέστορα / YELP danceco, στο Αρχαίο Θέατρο Δίου στην Πιερία στις 22 και 23 Αυγούστου. Επίσης, τις ίδιες ημερομηνίες παρουσιάζεται η εκδήλωση «Περί της φύσης των πραγμάτων» από το πολιτιστικό δίκτυο Androidus Project Tank στο σπήλαιο Ιδαίον Άντρον στον Ψηλορείτη.

Από το έργο «Περί της φύσης των πραγμάτων», Ιδαίον Άντρον, Ψηλορείτης. Πηγή φωτ.: ΥΠΠΟ

Σχετικά με τα παραπάνω έργα, το μουσικό «Selva Oscura» αποτελεί «έναν μουσικό αποχαιρετισμό στο δέντρο που αφήσαμε πίσω» και θέτει ερωτήματα όπως τι ψυχικό αποτύπωμα αφήνει στον άνθρωπο η απομάκρυνση από τις φυσικές του ρίζες για την αστική ζωή. 

Σε παρόμοιο μήκος κύματος το χορογραφικό έργο «Η ανάσα του κόσμου» εστιάζει στην αναπνοή ως πρωταρχική σχέση του σώματος με τον κόσμο. Ενώ το μουσικό έργο «Περί της φύσης των πραγμάτων» είναι απόρροια συνδυασμού της μεταξύ μύθου και ιστορίας προσωπικότητας του Επιμενίδη και του φιλοσοφικού ποιητικού έργου «Περί της φύσης των πραγμάτων» του Λουκρητίου. Το δε μουσικό έργο, αναπτύσσεται γύρω από τον πυρήνα σύνθεσης επαναπροσέγγισης της Φύσης και της σχέσης ανθρώπου-περιβάλλοντος.

Από το έργο «H ανάσα του κόσμου». Φωτ.: Μυρτώ Αποστολίδου. Πηγή φωτ.: Όλη η Ελλάδα Ένας Πολιτισμός

Πλην αυτών, το πρόγραμμα της εβδομάδας περιλαμβάνει την παράσταση χορού «Nemesis» την οποία παρουσιάζει (23-25 Αυγούστου) η ομάδα σύγχρονου χορού Dagipoli Dance Co, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θήβας. Η παράσταση ερευνά τη σχέση ανάμεσα στο σώμα του ανθρώπου και το περιβάλλον, το οικοσύστημα και την κλιματική αλλαγή, και ξεχωρίζει τον σημαντικό ρόλο που παίζει στην ισορροπία τους ο παράγων άνθρωπος, δηλαδή η ανθρώπινη συμπεριφορά. 

Ακόμη, το πρόγραμμα περιλαμβάνει την μουσική παράσταση «Οι μέλισσες» που αποτελεί μια «μουσική ανάγνωση» του τέταρτου βιβλίου των «Γεωργικών» του Βιργίλιου. Η παράσταση παρουσιάζεται σε ιδέα και επιμέλεια Κορίνας Βουγιούκα, στο Ιερό του Μέσσου Λέσβου στις 24 και 25 Αυγούστου.

Βασισμένη στο έργο «Βυσσινόκηπος» του Άντον Τσέχωφ είναι η θεατρική παράσταση «Βυσσινόκηπος ή Στον κήπο του μουσείου», που παρουσιάζεται (25-26 Αυγούστου) στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσαράς στο Ηράκλειο, σε σκηνοθεσία Δέσποινας Ντορίνας Ρεμεδιάκη. Η παράσταση απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους και αποτελεί μια μικρή ωδή στην προσωπική απώλεια.

Από το έργο «Βυσσινόκηπος». Φωτ.: Χρήστος Συμεωνίδης. Πηγή φωτ.: Όλη η Ελλάδα Ένας Πολιτισμός

Σε παιδιά και εφήβους απευθύνεται και η παράσταση «Οι τέσσερις εποχές», μια σύγχρονη ιστορία με πρωταγωνιστές μια ομάδα παιδιών που συναντιούνται γύρω από ένα δέντρο. Παρουσιάζεται (25-26 Αυγούστου) στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, σε σκηνοθεσία Χλόης Μάντζαρη.

Το πρόγραμμα της όγδοης εβδομάδας του θεσμού «Όλη η Ελλάδα Ένας Πολιτισμός» του Υπουργείου Πολιτισμού, ολοκληρώνεται με την παράσταση «Euphoria» σε σκηνοθεσία Σοφίας Χιλλ, στο Θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης στη Μεσσηνία, το μουσικό έργο «Σπόροι σε κίνδυνο ή Ο ήχος του ασπρομύτικου, του άφκου και του κριθαριού» του συνθέτη Αποστόλη Κουτσογιάννη στο Αρχαίο Θέατρο Ηφαιστίας Λήμνου, και την παράσταση χορού «Μια κουκκίδα ευτοπία», σε χορογραφία Ζωής Ευσταθίου, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας Αρέθουσα στις 26 και 27 Αυγούστου.

Από το έργο «Euphoria». Φωτ.: Aggelos Hill. Πηγή φωτ.: Όλη η Ελλάδα Ένας Πολιτισμός

Τις ίδιες ημερομηνίες παρουσιάζεται η παράσταση για παιδιά και εφήβους «Ένας ποδηλάτης αλλάζει τον κόσμο», από τη θεατρική ομάδα Τικ Τακ Ντο, στον Προμαχώνα του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου στη Ρόδο.

Το έργο «Euphoria» πραγματεύεται την αναζήτηση της ευφορίας μέσα από τη συνύπαρξη, το έργο «Σπόροι σε κίνδυνο» είναι εμπνευσμένο από τον ήχο των φυτών και τον τόπο ανάπτυξής τους και το έργο «Μια κουκίδα ευτοπία» βασίζεται στη σχέση της προσλαμβανόμενης χωρικής και χρονικής απόστασης της κλιματικής κρίσης µε τη διαμόρφωση θετικών συναισθημάτων και εσωτερικών κινήτρων για την ατομική και συλλογική δέσμευση προς την επιβράδυνσή της. 

Κεντρική φωτ.: Θέατρο Αρχαίας Μεσσήνης. Φωτ.: Aggelos Hill, πηγή φωτ.: Όλη η Ελλάδα Ένας Πολιτισμός