Κεντρική φωτ.: Γλυπτό του Νίκου Χατζηκυριάκου - Γκίκα. Πηγή φωτ.: Μουσείο Μπενάκη
Γκίκας και «Poor Things» στο Μουσείο Μπενάκη
Κεντρική φωτ.: Γλυπτό του Νίκου Χατζηκυριάκου - Γκίκα. Πηγή φωτ.: Μουσείο Μπενάκη

Γκίκας και «Poor Things» στο Μουσείο Μπενάκη

Μύθοι και ιστορίες στο έργο του Χατζηκυριάκου - Γκίκα, η συνάντηση της μαρμαρογλυπτικής με το σύγχρονο design, τα κοστούμια που ενδύθηκαν οι πρωταγωνιστές της ταινίας του Γ. Λάνθιμου, «Poor Things» καθώς και φωτογραφίες που απαθανατίζουν ζητήματα και προβληματισμούς της σύγχρονης κοινωνίας, περιλαμβάνονται στο νέο εκθεσιακό πρόγραμμα του Μουσείου Μπενάκη που αφορά στα κτίριά του στην Αθήνα και στο Σαντιρνάβ τζαμί, στη Δράμα. Διαφορετικών μεταξύ τους θεματικών, οι εκθέσεις πραγματεύονται παραπάνω από μία μορφές τέχνης – ζωγραφική, γλυπτική, φωτογραφία, κινηματογράφος –  με ορισμένες να έχουν ήδη κάνει θυρανοίξια και άλλες να αναμένεται να ανοίξουν σύντομα τις πύλες τους στο κοινό.

Μύθοι και ιστορίες στο έργο του Γκίκα

«Οι μύθοι είναι γεμάτοι από λυρισμό, ποίηση, φαντασία και ωραιότητα» είχε πει ο Νίκος Χατζηκυριάκος - Γκίκας καθώς η ελληνική μυθολογία και αρχαιότητα τον ενέπνευσαν και κατέλαβαν καίρια θέση στα έργα ζωγραφικής και γλυπτικής του. Εκτός από την Πινακοθήκη Γκίκα επί της Κριεζώτου όπου παρουσιάζονται σε μόνιμη έκθεση, επισκέπτες μπορούν επίσης να τα θαυμάσουν στο Σαντιρνάβ τζαμί, στη Δράμα, στην έκθεση που φέρει τον τίτλο «Μύθοι και Ιστορίες στο έργο του Γκίκα. Έργα από τη συλλογή της Πινακοθήκης Γκίκα του Μουσείου Μπενάκη» και θα διαρκέσει έως τις 10 Νοεμβρίου.

Κάτοικοι της Δράμας και επισκέπτες της, σαν περάσουν το κατώφλι του Σαντιρνάβ τζαμί, μπορούν να θαυμάσουν γλυπτά, ελαιογραφίες, σχέδια και χαρακτικά, που με τη σειρά τους «ζωντανεύουν» τους μύθους και τις ιστορίες που σφράγισαν το έργο του Γκίκα, από τη δεκαετία του ’30 μέχρι και τη δεκαετία του ’80. Η έκθεση διαρθρώνεται στις ενότητες «μυθικοί ήρωες», «η μυθολογία στο θέατρο», «θεοί και στοιχειά της φύσης», «μυθικοί εραστές». Την έκθεση επιμελείται η Ιωάννα Μωραΐτη, σε σχεδιασμό Ναταλίας Μπούρα.

Poor Things: Τα κοστούμια

Τη διπλή της ιδιότητα ως γυναίκα και παιδί αντικατοπτρίζει η ενδυμασία της πρωταγωνίστριας, Μπέλα Μπάξτερ (Έμμα Στόουν) στην ταινία «Poor Things» του Γιώργου Λάνθιμου. Στην ταινία, βλέπουμε την Μπέλα Μπάξτερ να φορά συνήθως με μεταξωτά κοντά σορτάκια-εσώρουχα που τείνουν στην εποχή την οποία εκτυλίσσεται η υπόθεση (19ος αιώνας), πουκάμισο ή παλτό με φουσκωτά μανίκια από τη βικτωριανή περίοδο, σαν ένα μικρής ηλικία κορίτσι που δοκίμασε –πάνω από τα δικά της ρούχα– εκείνα της μητέρας του, όπως είχαμε αναφέρει στο σημείωμά μας Χτίζοντας το «Poor Things»: Η κυριαρχία του κίτρινου.

Από την ταινία «Poor Things». Πηγή φωτ.: Πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter)/ 𝗣𝗼𝗼𝗿 𝗧𝗵𝗶𝗻𝗴𝘀 ᴿᴾ

Δώδεκα από τα πρωτότυπα χειροποίητα κοστούμια της βραβευμένης με Oscar και βραβείο BAFTA ενδυματολόγου Χόλι Γουάντινγκτον για την ταινία του Γιώργου Λάνθιμου «Poor Things», έτσι όπως αυτά φορέθηκαν από τους Έμμα Στόουν (Μπέλα Μπάξτερ), Γουίλεμ Νταφόε (Γκόντγουιν Μπάξτερ), Μαρκ ραφάλο (Ντάνκαν Γουέντερμπερν), Ραμού Γιούσεφ (Μαξ Μακάντλς), Βίκι Πεπερντίν (κυρία Πριμ), Κάθριν Χάντερ (Swiney) και Τζέροντ Καρμάικλ (Χάρρυ Άστλεϊ), παρουσιάζονται (12 Ιουνίου - 29 Σεπτεμβρίου) στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού (Κουμπάρη 1), μεταφέροντας νοητά το κοινό στην ταινία του Λάνθιμου. Η έκθεση παρουσιάστηκε, επίσης, στο Barbican Centre του Λονδίνου (2023).

(Διαβάστε επίσης: «Poor Things» (Γ. Λάνθιμος): Από την επιβολή στη χειραφέτηση)

Μαρμαρογλυπτική και σύγχρονο design

Στη διάδοση και ενίσχυση της Τηνιακής Μαρμαρογλυπτικής μέσω του σύγχρονου design εστιάζει η έκθεση «A Future for the past. Η μαρμαρογλυπτική συναντά το σύγχρονο design» η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο ενός διετούς προγράμματος με τον ίδιο τίτλο, το οποίο, σε συνεργασία με το ατελιέ μαρμάρου on.entropy και υπό την επιμέλεια της Maria Cristina Didero, αναδεικνύει την κοινωνική διάσταση της μαρμαροτεχνίας στην Τήνο, μέσω και της συνομιλίας της με τον σύγχρονο πολιτισμό.

Η παρουσίαση του «A Future for the Past» (έως 30 Ιουνίου) στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού (Κουμπάρη 1) –μετά από μια ανάλογη εγκατάσταση στο διεθνές «design hub» του Μιλάνου κι ενώ έπεται μια συνάντηση-γιορτή με ποικίλες δράσεις και εργαστήρια στην Τήνο– δίνει την ευκαιρία να «συνομιλήσουν» τα εκθέματα από μάρμαρο της συλλογής νεότερου ελληνικού πολιτισμού του Μουσείου με δημιουργίες Τηνιακών μαρμαρογλυπτών, οι οποίες με τη σειρά τους συνδιαλέγονται με ένα γλυπτικό αντικείμενο σύγχρονου design από μάρμαρο της Τήνου.

Λήψη από workshop στη Σχολή Μαρμαροτεχνίας στην Τήνο @Nicoletta Menti. Πηγή φωτ.: Μουσείο Μπενάκη

Υπενθυμίζεται ότι η μαρμαρογλυπτική στον ελλαδικό χώρο ενέχει ιστορική σημασία ως μια τέχνη που ασκείται αδιάκοπα για χιλιετίες και έχει συνυφανθεί με την πολιτιστική μας κληρονομιά. 

Athens Photo Festival: 24

Ζητήματα και προβληματισμοί της σημερινής κοινωνικής και πολιτικής πραγματικότητας ξεδιπλώνονται στις φωτογραφίες καλλιτεχνών από όλον τον κόσμο οι οποίες παρουσιάζονται στο πλαίσιο του Athens Photo Festival· με τη σειρά του επιδιώκει να αποτελεί μια διαρκώς εξελισσόμενη πλατφόρμα παρουσίασης των σύγχρονων τάσεων από το χώρο της καλλιτεχνικής φωτογραφίας και του οπτικού πολιτισμού.

Πηγή φωτ.: Μουσείο Μπενάκη

Το κεντρικό πρόγραμμα του φεστιβάλ πραγματοποιείται στο κτίριο του Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138 και αποτελεί μια μεγάλης έκτασης εκθεσιακή παραγωγή, η οποία αναπτύσσεται σε όλους τους εκθεσιακούς χώρους του μουσείου, διασταυρώνοντας φωτογραφικά έργα, οπτικοακουστικό υλικό, εγκαταστάσεις και καλλιτεχνικές εκδόσεις. Διοργανώνεται από το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας και θα διαρκέσει έως τις 28 Ιουλίου 2024.

Κεντρική φωτ.: Γλυπτό του Νίκου Χατζηκυριάκου - Γκίκα. Πηγή φωτ.: Μουσείο Μπενάκη