H Κρατική Ορχήστρα Αθηνών φέρνει την «άνοιξη… όλο τον χρόνο»

H Κρατική Ορχήστρα Αθηνών φέρνει την «άνοιξη… όλο τον χρόνο»

Η σταδιακή εξέλιξη ενός μουσικού έργου από τις πρώτες νότες έως την τελική για την ολοκλήρωσή του θα μπορούσε να παραλληλιστεί με ένα λουλούδι που από μπουμπούκι ανθίζει αποκαλύπτοντας τα πέταλά του. Ομοίως, σε μία συναυλία, η διάχυση της μουσικής από τους μουσικούς επί σκηνής σε όλη την αίθουσα παρομοιάζεται με τη διάχυση του αρώματος του άνθους. Το άνθος συνάδει με τη δημιουργία κι όλα ανθίζουν την άνοιξη, την άνοιξη «η φύση ξυπνά και μαζί η φαντασία, μητέρα (σ.σ η άνοιξη) κάθε τέχνης και φυσικά της μουσικής. Γι’ αυτό η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, κατά την επερχόμενη καλλιτεχνική περίοδο, επιλέγει ως μόνη εποχή την Άνοιξη όλο το χρόνο», όπως αναφέρει η ΚΟΑ για το πρόγραμμα της καλλιτεχνικής περιόδου 2024/25.

Με μότο «Άνοιξη… όλο τον χρόνο» η ΚΟΑ προσφέρει «ένα ευρύτατο ρεπερτόριο συμφωνικής μουσικής, στο πλαίσιο του οποίου θα παρουσιαστούν πολλά αγαπημένα, αρκετά ενδιαφέροντα και πρωτοεμφανιζόμενα έργα της διεθνούς και της ελληνικής δημιουργίας», υπογραμμίζει στο σημείωμά του ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, Λουκάς Καρυτινός. Μάλιστα, η έμπνευση για το φετινό μότο είναι η παρουσίαση τριών έργων με θέμα την Άνοιξη: η Συμφωνία «της Άνοιξης» του Ρ. Σούμαν, το «Ένα Ανοιξιάτικο Πρωινό» της Λ. Μπουλανζέ και «Η Ιεροτελεστία της Άνοιξης» του Ι. Στραβίνσκι.

Ο Λουκάς Καρυτινός, πηγή φωτ.: ΚΟΑ

Ειδικότερα, στο πρόγραμμα της εφετινής σεζόν συναντάμε μεγάλα ονόματα, μεγάλα έργα, συναυλίες στο πλαίσιο επετείων και αφιερωμάτων, μην απουσιάζοντας η ανάδειξη του έργου Ελλήνων συνθέτων (Αχιλλέας Γουάστωρ, Ιάκωβος Χαλιάσας, Έκτορας Ταρτανής, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Δημήτρης Σκύλλας, Γιάννης Κωνσταντινίδης, Αλέξανδρος Λιβιτσάνος) καθώς και η διεύρυνση του πολυεπίπεδου εκπαιδευτικού έργου της ΚΟΑ εγκαινιάζοντας το Πιλοτικό Εργαστήριο Σύγχρονης Μουσικής στις Σπέτσες.

Η σύμπραξη με παγκοσμίου φήμης μουσικούς κι αρχιμουσικούς οι οποίοι συχνά δίνουν προτεραιότητα στις εμφανίσεις τους με την ΚΟΑ αποδεικνύει την εκτίμηση που λαμβάνει διεθνώς η ΚΟΑ. Η χρονιά ανοίγει με τη βιρτουόζο του πιάνου, Ελίζαμπετ Λεόνσκαγια στο δραματικό Τρίτο Κοντσέρτο για πιάνο του Μπετόβεν (18 Οκτωβρίου). Συνεχίζεται με την πολυαναμενόμενη σύμπραξη της ΚΟΑ με τον αρχιμουσικό Λιονέλ Μπρενγκιέ (8 Νοεμβρίου), με τον βιολίστα Γκιλ Σάχαμ (22 Νοεμβρίου), τον παγκοσμίους φήμης μαέστρο Κρίστοφ Έσενμπαχ (29 Νοεμβρίου), τον τιμημένο με α΄ βραβείο και χρυσό μετάλλιο στον διαγωνισμό Τσαϊκόφσκι, Αρμένιο βιολοντσελίστα Ναρέκ Χακναζαριάν (21 Μαρτίου), μεταξύ άλλων.

Η Ελίζαμπετ Λεόνσκαγια, πηγή φωτ.: ΚΟΑ

Στα «Μεγάλα έργα» το πρόγραμμα περιλαμβάνει δημιουργίες που αποτέλεσαν ορόσημο, ακριβές –και ακριβό– μέτρο για το συμφωνικό ρεπερτόριο, και αποτελούν πάντα την ραχοκοκαλιά του καλλιτεχνικού προγράμματος της ΚΟΑ Όπως το συμφωνικό αριστούργημα του γαλλικού ιμπρεσιονισμού, «Η Θάλασσα» του Κλωντ Ντεμπυσύ που θα κλείσει τη συναυλία της 17ης Ιανουαρίου.

Στην ενότητα «Επέτειοι-Αφιερώματα» αναφέρονται τα ονόματα των Έντουαρντ Έλγκαρ με αφορμή τη συμπλήρωση 90 χρόνων από το θάνατό του, ο Τζιάκομο Πουτσίνι για τον έναν αιώνα από το θάνατό του, ο Άλφρεντ Σνίτκε επ αφορμή 90 χρόνων από τη γέννησή του, ο Σοστακόβιτς καθότι συμπληρώνεται μισός αιώνας από το θάνατό του, και ο αείμνηστος Μίκης Θεοδωράκης καθότι το 2025 συμπληρώνεται ένας αιώνας από τη γέννησή του.

Εορταστικές οι συναυλίες που θα δοθούν τον Δεκέμβριο. Η χριστουγεννιάτικη περίοδος ξεκινά στις 13 Δεκεμβρίου, με τη Σουίτα από το μπαλέτο «Καρυοθραύστης» του Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι και το Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν από τον ελληνικής και ιαπωνικής καταγωγής Νώε Ινούι. Στις 14 Δεκεμβρίου, η ΚΟΑ παρουσιάζει το ίδιο πρόγραμμα στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας.

Στις 20 και 21 Δεκεμβρίου την αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης» καταλαμβάνει η ταινία «The Polar Express» η οποία προβάλλεται υπό ζωντανή μουσική από την ΚΟΑ και μουσική διεύθυνση του Νίκου Χαλιάσα. Λίγο αργότερα (23 Δεκεμβρίου), το Σύνολο Χάλκινων Πνευστών και Κρουστών Metallon δίνει συναυλία στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Το καθιερωμένο πρωτοχρονιάτικο γκαλά πραγματοποιείται στις 30 Δεκεμβρίου και είναι αφιερωμένο στον Πουτσίνι.

Ο Νώε Ινούι, πηγή φωτ.: ΚΟΑ

Τα παραπάνω αποτελούν μία μόνο επιλογή από τον καλλιτεχνικό προγραμματισμό της ΚΟΑ για τη σεζόν 2024/25, από το καλλιτεχνικό της δυναμικό το οποίο είναι πιο πλήρες από ποτέ, μετρώντας 122 μουσικούς. «Ο αέρας ανανέωσης που πνέει στην Ορχήστρα φαίνεται κι από το ότι η νέα καλλιτεχνική περίοδος βρίσκει στις ''θέσεις'' τους, τους δύο νέους εξάρχοντες που θα ηγούνται της ΚΟΑ για τα επόμενα χρόνια. Πρόκειται για τον βιολονίστα Απόλλωνα Γραμματικόπουλο, Κορυφαίο Α’ στα Β’ Βιολιά τα Ορχήστρας μας από το 2003 και την Κατερίνα Χατζηνικολάου, διακεκριμένη βιολονίστα και πρώτη γυναίκα εξάρχουσα, όχι μόνο στην μακρά πορεία μας, αλλά γενικότερα στην ελληνική συμφωνική ιστορία», διευκρινίζει – μεταξύ άλλων – στο σημείωμά του ο Λουκάς Καρυτινός.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, εδώ.

Κεντρική φωτ.: Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στην αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, πηγή φωτ.: Κρατική Ορχήστρα Αθηνών