Μέση Ανατολή: Ο ρόλος των ΗΠΑ και η «σημαντικότερη ευκαιρία» για αλλαγή
AP Photo/Vahid Salemi
AP Photo/Vahid Salemi
Ινστιτούτο Yorktown

Μέση Ανατολή: Ο ρόλος των ΗΠΑ και η «σημαντικότερη ευκαιρία» για αλλαγή

Την 1η Οκτωβρίου, το Ιράν εκτόξευσε σχεδόν 200 βαλλιστικούς πυραύλους κατά του Ισραήλ σε αντίποινα για ένα ισραηλινό πλήγμα κατά το οποίο εξουδετερώθηκε ο αρχηγός της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα. Η ισραηλινή αεράμυνα, με σημαντική υποστήριξη από τις συμμαχικές ΗΠΑ, αναχαίτισε τους περισσότερους από τους πυραύλους. Ωστόσο, μια μεγάλης κλίμακας ισραηλινή απάντηση φαίνεται πλέον αναπόφευκτη, εγείροντας ανησυχίες για μια ευρύτερη σύγκρουση.  

«Αν και οι φόβοι για έναν ολοκληρωτικό πόλεμο είναι υπερβολικοί, η διαφαινόμενη αντιπαράθεση μεταξύ των δύο κρατών αναγκάζει τις ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των πολιτικών δεκαετιών που συνέβαλαν σε αυτή την κρίση», γράφει σε άρθρο του στην αμερικανική The Hill ο Ιρανός Σάι Χατιρί, κύριος ερευνητής του Ινστιτούτου Yorktown.

«Ο αντισιωνισμός και ο αντιαμερικανισμός αποτελούν εδώ και καιρό κεντρικό στοιχείο της ιδεολογίας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, λειτουργώντας ως επαναστατικές αρχές που νομιμοποιούν το καθεστώς ενώπιον της βάσης του. Ο ανώτατος ηγέτης Αλί Χαμενεΐ αναφέρεται συχνά στον «εχθρό» στις ομιλίες του, τονίζοντας επανειλημμένα αυτές τις θεματικές».

Ο αρθρογράφος αναφέρει ότι «στις ΗΠΑ, μια τέτοια ρητορική συχνά απορρίπτεται ως πολιτική στάση για εσωτερική χρήση. Υπάρχει μια αλήθεια σε αυτή την ερμηνεία. Ωστόσο, δεκαετίες τέτοιας ρητορικής έχουν δημιουργήσει ένα αίτημα για δράση μεταξύ των υποστηρικτών του καθεστώτος».

«Η Ισλαμική Δημοκρατία, παρά το γεγονός ότι δεν είναι δημοκρατία, εξακολουθεί να έχει τη δική της εσωτερική πολιτική και ανταποκρίνεται στον πυρήνα της βάσης της για να παραμείνει στην εξουσία. Η πρόσφατη πυραυλική επίθεση [σσ. στο Ισραήλ] είχε πιθανότατα ως στόχο να ηρεμήσει αυτή τη βάση, με τον Χαμενεΐ να ελπίζει ότι οι ΗΠΑ θα συγκρατούσαν τα ισραηλινά αντίποινα, όπως είχαν κάνει σε προηγούμενες αντιπαραθέσεις, επιτρέποντάς του να κρατήσει τα προσχήματα», σημειώνει ο συνεργάτης του Ινστιτούτου Yorktown. 

Όσο Ισραήλ και Ιράν παραμένουν «άθικτοι», γράφει, «οι εχθροπραξίες είναι απίθανο να τερματιστούν» καθώς «το καθεστώς στην Τεχεράνη κινδυνεύει να χάσει τη νομιμοποίησή του αν δεν τηρήσει τις ιδεολογικές του δεσμεύσεις». 

«Η πολιτική των ΗΠΑ έχει υποτιμήσει σταθερά τον παράγοντα ιδεολογία, συμβάλλοντας στις τρέχουσες εντάσεις. Επί δεκαετίες, οι ΗΠΑ παρείχαν ορθώς στρατιωτική υποστήριξη στο Ισραήλ, ενώ απέτυχαν να λάβουν επαρκή μέτρα για τον περιορισμό των στρατιωτικών φιλοδοξιών του Ιράν. Υπό Δημοκρατικές κυβερνήσεις, η πολιτική των ΗΠΑ διευκόλυνε τη στρατιωτικοποίηση του Ιράν μέσω της ελάφρυνσης των κυρώσεων και της αποδέσμευσης «παγωμένων» περιουσιακών στοιχείων», σημειώνει.

Η επίτευξη ειρήνης μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν «είναι αδύνατη όσο η Ισλαμική Δημοκρατία παραμένει στην εξουσία. Οι ΗΠΑ έχουν ιστορικά αποφύγει μια πολιτική αλλαγής καθεστώτος στο Ιράν. Οι οικονομικές παραχωρήσεις των δημοκρατικών κυβερνήσεων έχουν παρατείνει ακόμη και τη ζωή του καθεστώτος», γράφει, υπογραμμίζοντας ότι «οι ΗΠΑ πρέπει να αλλάξουν πορεία - ξεκινώντας με την αναγνώριση ότι οι ανησυχίες τους για έναν περιφερειακό πόλεμο πλήρους κλίμακας είναι αβάσιμες». 

Καμία από τις δύο χώρες δεν επιθυμεί τη σύγκρουση στο έδαφός της

Και εξηγεί: «Το Ιράν και το Ισραήλ δεν έχουν κοινά σύνορα, γεγονός που καθιστά την ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων ανέφικτη. Οι υλικοτεχνικές προκλήσεις της μετακίνησης μεγάλων ιρανικών δυνάμεων μέσω του Ιράκ και της Συρίας καθιστούν τέτοια σενάρια μη ρεαλιστικά, καθώς καμία από τις δύο χώρες δεν επιθυμεί να προσκαλέσει τη σύγκρουση στο έδαφός της. Επιπλέον, η αεροπορική υπεροχή και οι στρατιωτικές δυνατότητες του Ισραήλ θα εξουδετέρωναν οποιαδήποτε προσπάθεια του Ιράν να κινητοποιήσει δυνάμεις σε τέτοια απόσταση. Τέλος, η Ισλαμική Δημοκρατία δεν εμπιστεύεται [σσ. να δώσει] όπλα στον ίδιο της τον πληθυσμό. Ένας νεαρός Ιρανός συνόψισε τη σκέψη αυτή στο Twitter: «Τώρα που υπάρχει πόλεμος, πρέπει να ρωτήσω τους πολιτικούς, θα μας εμπιστευτείτε τα όπλα;».

Με απλά λόγια, «το μόνο πλεονέκτημα του Ιράν έναντι του Ισραήλ είναι ο μεγάλος πληθυσμός του», ο οποίος δεν χρησιμεύει και πολύ εφόσον έχει ήδη στηθεί η σκακιέρα.

Ένας αεροπορικός πόλεμος

«Αυτός θα είναι ένας αεροπορικός πόλεμος, όπου το Ισραήλ έχει σημαντικά πλεονεκτήματα. Η αεράμυνα του Ισραήλ έχει ήδη αποδείξει την ικανότητά της να σταματά τις ιρανικές πυραυλικές επιθέσεις, και ο ιρανικός εναέριος στόλος είναι γερασμένος και αποτελεί μικρή απειλή - τα F-14 που σχεδιάστηκαν τη δεκαετία του 1960 είναι τα πιο προηγμένα μαχητικά του, και αυτά δεν είναι σε μεγάλο βαθμό επιχειρησιακά λόγω έλλειψης ανταλλακτικών. Οι αναφορές δείχνουν ότι τα μαχητικά αεροσκάφη Su-35 που έχει υποσχεθεί η Ρωσία δεν έχουν ακόμη παραδοθεί στο Ιράν, αποδυναμώνοντας περαιτέρω τις εναέριες δυνατότητές του.

»Η άμεση εστίαση του Ισραήλ θα επικεντρωθεί πιθανότατα στη στόχευση των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων και των συμβατικών στρατιωτικών υποδομών του Ιράν και όχι των πυρηνικών του εγκαταστάσεων- το Ισραήλ θα επανέλθει στο πυρηνικό ζήτημα μετά το τέλος της εκστρατείας στον Λίβανο», σχολιάζει ο αρθρογράφος.

Η στάση της Ουάσιγκτον

«Οι ΗΠΑ θα πρέπει να παραμερίσουν τις ανησυχίες τους και να στηρίξουν τις προσπάθειες του Ισραήλ. Για να γίνει αυτό, οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ και τη Συρία θα πρέπει να τεθούν σε υψηλή επιφυλακή με την εξουσία εμπλοκής κατά των πληρεξούσιων του Ιράν, οι οποίοι είναι περισσότερο μισθοφόροι παρά ιδεολογικοί μαχητές».

«Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ θα πρέπει να συνεχίσει να παρέχει κρίσιμη υποστήριξη αεράμυνας στο Ισραήλ, ενώ το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ θα πρέπει να παρέχει ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο για να αποτρέψει τυχόν επιθέσεις ιρανικών υποβρυχίων. Επιπλέον, ο αμερικανικός στρατός θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τις δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου που διαθέτει για να διαταράξει τις επικοινωνίες του Ιράν και να υπονομεύσει την αεράμυνά του», προσθέτει.

Πυρηνικές συνομιλίες

«Η εκστρατεία αυτή είναι πιθανό να είναι ταχεία, αλλά θα μπορούσε να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις. Ακόμη και αν οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμείνουν προσηλωμένες στη διαπραγμάτευση μιας πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν, μια αποφασιστική επίδειξη δύναμης θα ενίσχυε τη θέση τους σε οποιεσδήποτε μελλοντικές συνομιλίες. Στο εσωτερικό του Ιράν, μια τέτοια ήττα θα υπονόμευε την αξιοπιστία του καθεστώτος μεταξύ των υποστηρικτών του, οδηγώντας σε μια πιθανή κρίση νομιμότητας. 

»Οι ΗΠΑ θα πρέπει να εκμεταλλευτούν αυτή την ευκαιρία για να υιοθετήσουν μια πιο ενεργή στάση απέναντι στην αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν. Η ανανέωση και η αυστηρή επιβολή των κυρώσεων θα αποδυναμώσει τις δυνάμεις ασφαλείας της Ισλαμικής Δημοκρατίας. [...] Η αποκατάσταση της οικονομικής πίεσης θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποστασίες ή τουλάχιστον να μειώσει την προθυμία τους για καταστολή διαμαρτυριών. 

»Επιπλέον, οι ΗΠΑ θα πρέπει να εμπλακούν τόσο δημόσια όσο και κρυφά για να αμφισβητήσουν τη νομιμότητα του καθεστώτος, ιδίως μεταξύ της συντηρητικής νεολαίας του Ιράν. Η ανάδειξη της αποτυχίας του καθεστώτος να εκπληρώσει τις επαναστατικές του υποσχέσεις θα μπορούσε να διαβρώσει τη βάση υποστήριξής του, καθιστώντας την κατάρρευσή του πιο εφικτή».

»Ταυτόχρονα, οι ΗΠΑ πρέπει να ενισχύσουν τη δέσμευσή τους τόσο με τις εγχώριες ομάδες της αντιπολίτευσης όσο και με τις ομάδες της διασποράς για να ενδυναμώσουν τον ιρανικό λαό στον αγώνα του κατά του καθεστώτος. Απώτερος στόχος θα πρέπει να είναι ο ιρανικός λαός να ηγηθεί της δικής του επανάστασης, όπως ακριβώς το Ισραήλ αντιμετωπίζει τις προκλήσεις ασφαλείας του, με τις ΗΠΑ να διαδραματίζουν υποστηρικτικό ρόλο και στις δύο περιπτώσεις. 

»Οι ΗΠΑ πρέπει να αποδεχτούν ότι, λόγω της δικής τους πολιτικής, ένας πόλεμος μεταξύ Ιράν και Ισραήλ έγινε αναπόφευκτος. Αλλά αυτή η στιγμή αντιπροσωπεύει επίσης τη σημαντικότερη ευκαιρία για τη μεγαλύτερη αλλαγή στην περιοχή από το 1979. Για να διασφαλιστεί ότι αυτή η αλλαγή θα ωφελήσει τόσο την περιφερειακή σταθερότητα όσο και τα αμερικανικά συμφέροντα, οι ΗΠΑ πρέπει να υποστηρίξουν πλήρως τις στρατιωτικές ενέργειες του Ισραήλ και παράλληλα να αξιοποιήσουν στρατηγικά τις επιπτώσεις για να ενθαρρύνουν την αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν».

*Ο Σάι Χατιρί είναι αντιπρόεδρος Ανάπτυξης και senior fellow του Ινστιτούτου Yorktown. Το άρθρο του δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα The Hill. | Φωτογραφίες: AP Photo