Λύθηκαν οι εκκρεμότητες: Τα επόμενα βήματα και η επενδυτική κινητικότητα
Διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου

Λύθηκαν οι εκκρεμότητες: Τα επόμενα βήματα και η επενδυτική κινητικότητα

Επιλύθηκε χθες η κρίσιμη εκκρεμότητα για τη διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου αναφορικά με τον επιμερισμό 50%-50% του γεωπολιτικού ρίσκου, σε περίπτωση που το project δεν συνεχιζόταν λόγω εξωτερικού παράγοντα και χωρίς υπαιτιότητα του φορέα υλοποίησης.

Ο ΑΔΜΗΕ προχωράει τώρα χωρίς κανένα εμπόδιο το χρονοδιάγραμμά του, μιας και πλέον οι δύο πλευρές (ΡΑΕΥ-ΡΑΕΚ) συμφώνησαν γύρω από το ρυθμιστικό πλαίσιο για το γεωπολιτικό ρίσκο, βάζοντας οριστικό τέλος και στις τελευταίες αβεβαιότητες γύρω από το project.

Τα επόμενα βήματα

Ο δρόμος πλέον είναι «ανοιχτός» ώστε να ξεκινήσουν οι τεχνικές διαδικασίες αλλά και οι έρευνες στις θαλάσσιες περιοχές όπου θα διέρχεται το καλώδιο, κάτι το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει προσεχώς. Παράλληλα, οι εργασίες είναι προ των πυλών και για την κατασκευή του καλωδιακού τμήματος της διασύνδεσης από τη γαλλική εταιρεία Nexans. Την ίδια στιγμή, οι συζητήσεις στο κατασκευαστικό σκέλος προχωράνε και με τη Siemens, η οποία έχει αναλάβει το έργο της κατασκευής των μετατροπέων τάσεως στο καλώδιο, ενώ η υπογραφή της σύμβασης για τους σταθμούς μετατροπής με την εταιρεία αναμένεται προς το πρώτο τρίμηνο του 2025.

Όμως, το βαρυσήμαντο κομμάτι τώρα είναι τα fund που θα μπουν στο μετοχικό κεφάλαιο του έργου. Υπενθυμίζεται ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον για τη συμμετοχή στο project είναι μεγάλο και προέρχεται από πολλές κατευθύνσεις, με Γαλλία, Αμερική, Κατάρ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να «φλερτάρουν» έντονα με την ιδέα του να «μπουν» στο Great Sea Interconnector. Βέβαια, και η ίδια η κυπριακή πλευρά έχει κάνει γνωστή την πρόθεσή της να συμμετάσχει το κυπριακό δημόσιο στο έργο.

Μάλιστα, μέχρι τα τέλη της χρονιάς υπολογίζεται ότι η Λευκωσία θα λάβει τη θετική απόφαση να μετέχει στο κεφάλαιο με 100 εκατ. ευρώ, ποσό που θα προέλθει από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, παίρνοντας το 30% των μετοχών. Υπενθυμίζεται ότι η Κύπρος έχει δεσμευθεί για αυτήν απόφαση σε πολιτικό επίπεδο και αναμένεται μέχρι το τέλος του 2024 να την κάνει πράξη.

Στο μεταξύ, θα προηγηθεί νέα συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Χριστοδουλίδη με την εμιρατινή εταιρεία TAQA, με την οποία οι συζητήσεις για την είσοδό της στο μετοχικό κεφάλαιο του έργου είναι αρκετά προχωρημένες. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί τετ α τετ μεταξύ των δύο πλευρών και τις επόμενες ημέρες αναμένεται κι άλλη νέα συνάντηση σε τεχνοκρατικό επίπεδο για να προχωρήσουν όλες οι αναγκαίες διεργασίες που αφορούν την κοινή συμμετοχή των δυο χωρών στο έργο, όπως δήλωσε ο κ. Ν. Χριστοδουλίδης σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Βέβαια, έντονη κινητικότητα δείχνει και η γαλλική Merdiam, με την οποία υπενθυμίζεται ότι ο ΑΔΜΗΕ έχει ήδη συνεργασία, καθώς τον περασμένο Ιούνιο υπέγραψε μαζί της Μνημόνιο Κατανόησης (MoU). Η γαλλική εταιρεία, μεταξύ άλλων, είναι ο βασικός επενδυτής στο έργο NeuConnect, της πρώτης ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Γερμανίας που βρίσκεται ήδη στη φάση της κατασκευής.

Τέλος, και σύμφωνα με πληροφορίες, ως τα τέλη της εβδομάδας θα υπάρχει επικοινωνία μεταξύ ΑΔΜΗΕ και Ε.Ε. σχετικά με τη δανειοδότηση του έργου και τις τελευταίες εξελίξεις. Υπενθυμίζεται ότι έχει υποβληθεί αίτημα στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για δάνειο που φτάνει τα 500 εκατ. ευρώ. Μένει να δούμε τις επόμενες ημέρες, λοιπόν, τι θα κληρώσει για τη δανειοδότηση και αν τελικά θα αποφασίσει η Τράπεζα να χορηγήσει το δάνειο των 500 εκατ. ευρώ με ευνοϊκούς όρους και κυρίως χαμηλό επιτόκιο, όπως έχει ζητήσει η κυπριακή πλευρά.