Το δίλημμα Κασσελάκη, οι νέοι «δελφίνοι» και η «σιγή ιχθύος» του Τσίπρα
Σε ανεξερεύνητα νερά ο ΣΥΡΙΖΑ

Το δίλημμα Κασσελάκη, οι νέοι «δελφίνοι» και η «σιγή ιχθύος» του Τσίπρα

Σε μια περίοδο έντονης αβεβαιότητας και περιδίνησης εισέρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την έκπτωση του Στέφανου Κασσελάκη από την ηγεσία του. Σήμερα συνεδριάζει στις 16:00 η Πολιτική Γραμματεία για τις εσωκομματικές εκλογές, ενώ αναβρασμός  επικρατεί παρασκηνιακά για τη διαμόρφωση της νέας ηγετικής ομάδας.

Οι αναφορές του Στέφανου Κασσελάκη για «κουκούλες» μετά την καθαίρεσή του από την προεδρία του κόμματος συνεχίζουν να προκαλούν έντονες αντιδράσεις εντός του κόμματος, με τον έκπτωτο πρόεδρο ήδη από χθες να έχει μαζέψει τα πράγματά του και να έχει αποχωρήσει από το γραφείο και την ίδια ημέρα να έχουν υποβάλει τις παραιτήσεις τους οι στενοί συνεργάτες Μανώλης Καπνισάκης, Μπάμπης Παπαδάκης και Ευγενία Κουντούρη

Η προεκλογική περίοδος έχει αρχίσει άτυπα, με την Πολιτική Γραμματεία να αναμένεται να ορίσει το χρονοδιάγραμμα για το έκτακτο συνέδριο. Οι καταστατικές διαδικασίες θα καθορίσουν το χρόνο των εσωκομματικών εκλογών, ο οποίος πιθανότατα θα είναι είτε αρχές είτε μέσα Νοέμβρη.

Τα κεντρικά θέματα που θα απασχολήσουν τη συνεδρίαση είναι οι διαδικασίες και το χρονοδιάγραμμα που σχετίζονται με το ζήτημα της προεδρικής εκλογής, καθώς επίσης και η παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ.

Σε χθεσινή συνέντευξη της η γραμματέας της ΚΕ, Ράνια Σβίγκου, επισήμανε ενόψει της σημερινής συνεδρίασης ότι «θα συνεδριάσει άμεσα η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, για να ετοιμάσει την εισήγηση για την Κεντρική Επιτροπή, η οποία θα συνεδριάσει σε δύο εβδομάδες, ώστε να αποφασιστεί και ο οδικός χάρτης για το Έκτακτο Συνέδριο».

Ανέφερε επιπλέον ότι «η Πολιτική Γραμματεία θα συζητήσει επισταμένα για την καλύτερη δυνατή παρουσία του κόμματος στη ΔΕΘ, στην οποία η Κ.Ε. αποφάσισε ότι θα εκπροσωπηθούμε από τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μας, τον Νίκο Παππά».

Η συνάντηση αυτή θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της νέας ηγετικής ομάδας και θα ξεκλειδώσει τις αποφάσεις του Στέφανου Κασσελάκη, καθώς και άλλων πιθανών υποψηφίων για την ηγεσία του κόμματος. Αν οι εκλογές για την προεδρία καθυστερήσουν περισσότερο από τρεις μήνες, είναι πιθανό η ένταση γύρω από την καθαίρεσή του από την Κεντρική Επιτροπή να υποχωρήσει, και η οργή των υποστηρικτών του να καταλαγιάσει.

Ο Κασσελάκης, μέχρι στιγμής, διατηρεί σιγή για την προσωπική του στάση και τις επόμενες κινήσεις του. Αξιολογείται εάν θα επιλέξει να είναι υποψήφιος ή να ακολουθήσει μια τρίτη κατεύθυνση, όπως η δημιουργία νέου πολιτικού φορέα, ωστόσο το σίγουρο είναι ότι οι παραιτήσεις των στενών συνεργατών του προοιωνίζει εξελίξεις.

Για την ώρα, το μόνο σίγουρο είναι ότι, όπως έχει δηλώσει, ο κ. Κασσελάκης σκοπεύει να παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και αν έχανε τις εσωκομματικές εκλογές.

Η εσωκομματική διαμάχη που οδήγησε στην έκπτωση του Στέφανου Κασσελάκη περιλαμβάνει αρκετά στρατηγικά λάθη. Ο πρώην πρόεδρος, σύμφωνα με κριτικές, δεν χειρίστηκε σωστά τις εσωτερικές αντιφάσεις, μεταξύ των οποίων η αλλαγή ηγεσίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας από απόσταση και η διευθέτηση εσωκομματικών διαφορών με συνοπτικές διαδικασίες. Επίσης, η έντονη προβολή της προσωπικής ζωής του και η αλόγιστη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης καταλογίζονται στα αρνητικά.

Στο μεταξύ, ο Αλέξης Τσίπρας επιβεβαιώνει τη διατήρηση της αποστασιοποιημένης στάσης του, αποφεύγοντας οποιαδήποτε εμπλοκή στις τρέχουσες διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε αυτό το κλίμα ρευστότητας εντείνονται οι διεργασίες για τον καθορισμό των διεκδικητών της προεδρίας του κόμματος, νέα ονόματα «δελφίνων» συζητιούνται στο παρασκήνιο και την ίδια στιγμή ανασυντάσσονται οι «Κασσελίστας» για την επαναφορά του Στέφανου Κασσελάκη στην προεδρία του κόμματος: Πέτρος Παππάς, Έλενα Ακρίτα και Αλέξανδρος Αυλωνίτης, ζητούν γρήγορες διαδικασίες και δηλώνουν την υποστήριξή τους στον έκπτωτο πρόεδρο.

Ο Παύλος Πολάκης έχει ήδη εκδηλώσει το ενδιαφέρον του για υποψηφιότητα στην επερχόμενη εκλογική διαδικασία, ενώ η φημολογία για υποψηφιότητας της Ρένας Δούρου επανέρχεται, χωρίς ωστόσο η τελευταία να έχει δώσει κάποιο δείγμα των προθέσεών της, αν και η ίδια φέρεται να μην εκδηλώνει ενδιαφέρον.

Στα ονόματα συμπεριλαμβάνεται και του Σωκράτη Φάμελλου, όπως και της Όλγας Γεροβασίλη, μια από τις επικεφαλής της ομάδας των «87» που άσκησε σκληρή κριτική στα πεπραγμένα του Στέφανου Κασσελάκη, αναλαμβάνοντας το ρόλο της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

Τέλος, ο Νικόλας Φαραντούρης φέρεται να είναι υποψήφιοι, ενώ παρών δηλώνει και ο Απόστολος Γκλέτσος, ενώ κανείς δεν γνωρίζει τις προθέσεις του Νίκου Παππά, ο οποίος στην προηγούμενη εκλογική μάχη είχε δηλώσει παρών.